Uppdatering (2022-11-17):

I samband med att Apple visade upp IOS 16 och Mac OS Ventura i somras fick vi höra talas om en ny funktion med namnet Rapid Security Response.

Den nya funktionen gör det möjligt att installera viktiga säkerhetsfixar snabbt och enkelt, detta utan att behöva vänta på att andra delar av operativsystemet uppgraderas.

Under onsdagen testades den nya funktionen officiellt för första gången, detta då användare som betatestar IOS 16.2 fick upp en uppdatering på 96 megabyte med namnet IOS Security Response 16.2 (a).

Enligt Macrumors innehåller uppdateringen i fråga inga riktiga säkerhetsfixar, detta då det som sagt enbart rör sig om ett test den här gången.

Huruvida säkerhetsuppdateringar via Rapid Security Response kommer kräva just IOS 16.2 eller om det kommer fungera även med IOS 16.0 eller 16.1 återstår att se.

Tidigare (2022-09-13):

Med IOS 16 som nu har släppts kommer ett nytt sätt för Apple att distribuera vissa säkerhetsfixar. Rapid Security Response heter det nya systemet som automatiskt kan täppa vissa säkerhetsbrister utan att behöva starta om telefonen. Tekniken finns även i kommande Mac OS Ventura.

I ett uppdaterat supportdokument avslöjar Apple att det kommer vara möjligt att avinstallera uppdateringar som har installerats med Rapid Security Response-systemet. Gå till Inställningar -> Allmänt -> Om och tryck på IOS-version. Om det finns en uppdatering att avinstallera syns den här.

Varför du skulle vilja eller behöva avinstallera säkerhetsfixar framgår inte, och det är definitivt inget vi kommer rekommendera för vanliga användare. Möjligen kan det handla om mycket specifika företagsappar som slutar fungera, eller för säkerhetsforskare och ”white hat”-hackare.