Iphone har alltid varit dyr jämfört med de flesta andra mobiltelefoner. Apples produkter kostar i allmänhet mycket. Men de svenska priserna på Iphone 14-familjen är ändå chockerande. Tolv tusen kronor ska Apple ha för grundkonfigurationen av grundmodellen – Iphone 14 med 128 gigabyte lagring. Det är mer än 20 procent högre än grundpriset på Iphone 13 och passerar för första gången smärtgränsen 10 000 kronor.

Läs också: Här är de största nyheterna i Iphone 14 Pro och Pro Max

Den naturliga orsaken till de ögonvattnande priserna är så klart den starka dollarn. Apple klappade sig under eventet på axeln flera gånger över ”bibehållna priser”, men utanför USA är Iphone 14 dyrare än Iphone 13 i de flesta länder.

Skillnaden mellan Apple och andra tillverkare är att där de flesta företag tar en del av smällen från valutakursförändringar håller Apple stenhårt på principen: Varje dollar ska in, punkt. Företaget verkar föredra sjunkande försäljning framför lägre dollarmarginal per såld telefon.

Vi kan ta ett annat aktuellt exempel än Iphone. Airpods 2 lanserades samtidigt som Bose nya Quietcomfort Earbuds 2. I USA kostar de 249 respektive 299 dollar. I Sverige? 3 300 kronor för Apple, 3 200 för Bose. Och här har Apple faktiskt valt att hålla sig mer eller mindre till samma bruttopris.

För faktum är att just de svenska Iphone 14-priserna är mer överdrivna än de hade behövt vara. Apple Watch Ultra som också lanserades samtidigt kostar lika mycket som Iphone 14 i USA, men i Sverige är den en hel tusenlapp billigare än telefonen och ligger precis som Airpods Pro i linje med dollarpriser. Förstod Apple att tolv papp för en klocka helt enkelt är för mycket, men kom fram till att tillräckligt många kommer köpa Iphone 14 ändå, även om de grymtar om priset?

I till exempel Storbritannien har Apple valt samma pris på båda, och har ”offrat” sin sedvanliga utlandsmarginal. Mätt i kronor kostar både klocka och Iphone 10 460 kronor. Visserligen är det 20 och inte 25 procent moms där, och de har ingen privatkopieringsavgift eller kemikalieskatt, men det motsvarar bara 500 kronor, så skillnaden är fortfarande 1 000 kronor.

Jag hoppas försäljningen visar Apple hur kortsiktigt det här tänket är och att företaget lär sig att släta över valutakursförändringar så vi kunder slipper prischocker som denna.