Testad produkt: Iphone 14 Pro / Pro Max
Pris iphone 14 Pro: Från 14 890 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Pro Max: Från 16 480 kronor via Prisjakt (128 GB)

Vi kan börja med att konstatera att Iphone 14 Pro i princip ser likadan ut som 13 Pro. Vad som skiljer dem åt är färgerna, som det här året är lila, silver, guld och rymdsvart. Japp, ni läste rätt. Rymdgrå heter nu rymdsvart och är faktiskt svart.

Betyg 4,5 av 5

Iphone 14 Pro

Iphone 14 Pro har samma design, färger och nyheter som Iphone 14 Pro Max. Iphone 14 Pro har dock ett smidigare format och är enklare att sköta med en hand. Det är en smaksak, men du når de flesta delarna på skärmen enklare med en något mindre telefon. Å andra sidan får du snäppet sämre batteritid i den här modellen, men det är en kompromiss vi är villiga att göra. 

Positivt

 • Blixtsnabb
 • Mycket bra kameror
 • Grym bildstabilisering
 • Ljusstark skärm
 • Bra operativsystem

Negativt

 • Priset

Betyg 4 av 5

Iphone 14 Pro Max

Samma design, nya färger och en del efterlängtade nyheter, som alltid på-skärm, och en del nyheter, som Dynamic Island och en suverän bildstabiliseringsteknik gör Iphone 14 Pro Max riktigt rolig att använda. Pro och Max skiljer sig endast åt i skärmstorlek och batteritid. Den här har bättre sådan. Men formatet är i biffigaste laget. 

Positivt

 • Blixtsnabb
 • Mycket bra kameror
 • Grym bildstabilisering
 • Ljusstark skärm
 • Bra operativsystem

Negativt

 • Priset
 • Iphone 14 Pro Max är väldigt stor
 
Och den är givetvis inte heller vikbar. Undertecknad sätter en slant på att Apple inte heller kommer att göra det förrän det går att göra vettiga vikbara telefoner.
MacWorld rekommenderar

Så…vad är det då som är nytt? Jo, en hel del, framför allt är det Apples stora fördel med att tillverka hård- och mjukvara som spelar roll. Med A16 Bionic kan Apple leka med IOS 16 på nya sätt.

Den dynamiska ön

Flärpen som hyser Truedepth-kameran är nu placerad några millimeter nedanför den övre skärmkanten. Den är numera animerad och har fått namnet Dynamic Island. Antingen har Apple humor eller tar sig själva på stort allvar. Vi tippar på humor.

Dynamic Island visar notiser, meddelanden och aktiviteter på en interaktiv yta, vilket ger enklare tillgång till information och bättre multitasking. Varningar och systemaviseringar avbryter dig inte när du använder en annan app, och det är lätt att få mer information om vad som händer i bakgrunden.

Läs också: Här är Iphone 14 billigast – vi jämför operatörerna

Spelar du en låt på Spotify kan du enkelt trycka och hålla på Dynamic Island för att komma åt kontroller utan att behöva lämna appen du för närvarande är inne i. Om du samtidigt startar en timer delar Dynamic Island på sig och visar bägge separat – sweet!

Plus att det ser flådigt ur som tusan.

Dynamic Island iPhone 14 Pro
Dynamic Island i sitt standardläge (den övre bilden) och utfälld.

Knivskarp skärm

Den nya Super Retina XDR-skärmen är en alltid-på-skärm och den bästa implementering av detta vi har sett hittills. Du får mycket mer information än bara en klocka, vilket gör den nya låsskärmen mer användbar, där du har tillgång till viktig information med ett ögonkast.

I början är det svårt att vänja sig vid alltid på-skärmen. Det är lätt att tro att den är på, men det är den inte. Men grejen är att skärmen stänger av sig ibland, fast du inte märker det. Om du har en Apple Watch och lämnar rummet där telefon befinner sig stängs skärmen av. Om du lägger den med skärmen nedåt på ett bord stängs skärmen. Riktigt smart tänkt och gjort av Apple. Telefonen lär sig sedan via maskininlärning när du använder den och ser till att skärmen stängs av för att på så vis spara mer batteri.

Läs också: Bästa skalen till din nya Iphone 14 (alla modeller)

Ljusstyrkan har pressats upp ännu högre för både HDR och utomhusbruk, upp till 2000 nits. Promotion-skärmen har adaptiv bildfrekvensuppdatering, upp till 120Hz och lägre hastigheter, ned till 1 Hz för att bevara batteritiden, när du inte behöver hög skärmfrekvens.

Iphone 14 Pro Max har en skärm på 6,7-tum, medan 14 Pro har en på 6,1-tum.

Glaset ska enligt Apple vara det starkaste på marknaden. Numera använder de sig av en teknik som de kallar ”ceramic shield”. Å andra sidan påstår alla smartphone-tillverkare att de har det starkaste glaset på marknaden och ändå fortsätter skärmar att gå sönder…

Iphone 14 Pro och Pro Max
Foto: Petter Ahrnstedt

Uppdaterade kameror

Iphone 14 Pro har fått nya kameror. På baksidan sitter tre stycken placerade i det övre vänstra hörnet. Den nya huvudkameran är på 48 megapixel medan de andra är 12-megapixel. Bland nyheterna finns ett nytt zoomläge, 2x, vilket innebär att det finns fyra zoomalternativ. Det går även att plåta 48 megapixelbilder i ProRAW, bilderna blir stora som tusan, men du får mer möjligheter till redigering. Du kan nu också ta porträttbilder som har suddig för- och bakgrund.

Läs även: Så bra är Apples nya Iphone 14

Iphone 14 pro
Den nya 48MP-kameran tar riktigt snygga bilder.

Klicka här för högupplöst exempel av bilden ovan.

Huvudkamerans sensor är för övrigt 65 procent större än den som sitter i Iphone 13 Pro.

Samtliga kameror presterar också bättre i svagt ljus tack vare den nya ”Photonic Engine”. Enligt Apple släpper bländaren in 49 procent mer ljus. Och visst är det skillnad på mörkerbilder tagna med Iphone 14 Pro jämfört med 13 Pro. Framför allt fångas mer detaljer av den nya linsen.

Iphone 14 Pro
Foto: Petter AhrnstedtBilden till vänster är tagen med Iphone 14 Pro, den till höger med Iphone 13 Pro.
Iphone 14 pro

Klicka här för högupplöst exempel av bilden ovan.

Iphone 14 pro

Klicka här för högupplöst exempel av bilden ovan.

Apple har en ny process för att bearbeta bilder. Genom att applicera ”deep fusion” tidigare i processen blir bilder tagna under mörka förhållanden bättre. Vi tippar på att dela sker med en skopa teknik blandat med lite ai och svart magi.

Iphone 14 Pro
Bägge modellerna av Iphone 14 Pro har trippla kameror.

Cinematic Mode kan nu filma i 4k med 24 bilder per sekund. Det nya Action-läget ger ännu mer stabiliserad video under aktiviteter med mycket rörelse och filmas, liksom Cinematic Mode, i Dolby Vision HDR.

Just bildstabiliseringsläget är sjukt häftigt. Undertecknad joggade med kameran och filmen blev hur stadig som helst. Sjukt imponerande! Se filmen om ni själva vill ser hur det ser ut.

Iphone 14 pro
Makroläget är alldeles utmärkt.

Klicka här för högupplöst exempel av bilden ovan.

Med den här telefonen i fickan behöver du ingen kamera. Den grejar helt enkelt det mesta du slänger åt den.

Selfie-kamera och Face ID

Även den främre kameran har blivit uppdaterad med en ny Truedepth-kamera som har snabbare bländare och för första gången autofokus. Den grejar nu gruppbilder, har nattläge och klarar närbilder. Den kan nu filma i 4k med 30 fps i Dolby Vision HDR.

Något som var ytterst irriterande tidigare var att Face ID inte gick att använda om telefonen befann sig i liggande läge. Detta är nu åtgärdat.

Satellitsamtal

Iphone 14 har numera stöd för satellitsamtal. Dessvärre fungerar bara tjänsten i USA och Kanada för närvarande. När funktionen rullas ut i Sverige är högst oklart. Men om du köper en Iphone 14 i Sverige kommer den att kunna ringa nödsamtal via satellit om du befinner dig Nordamerika.

"Var finns satelliterna?" kanske vän av ordning frågar sig. I sann Apple-anda är det bara att peka telefonen mot skyn, så guidas du rätt. Om du är i Nordamerika.

Skulle du hamna i en bilkrasch känner telefonen av det genom Crash Detection och tillkallar ambulans. Låt oss hoppas att du slipper uppleva den funktionen.

Prestanda

Iphone spelar i egen liga när det gäller gäller prestanda. Ta exempelvis Asus ROG Phone 6 Pro, som släpptes i augusti 2022. Den har Snapdragon 8+ gen 1, Qulacomms prestandakrets och marknadsförs som ett prestandamonster. I de flesta fallen är den inte ens i närheten av Iphones A16 Bionic-krets. I vissa benchmark-test slår den inte ens Iphone 13. ROG Phone 6 Pro slår Iphone 14 Pro i Antutu Benchmark, men det är allt.

Iphone 14 Pro
I benchmarktestet Wildlife maxade Iphone testet!

Benchmark säger ju inte allt. Hur är telefonen att använda är ett mer relevant mått på hur bra telefonen är. Till att börja med blir den inte glödhet á la Qualcomm när du spelar spel. Även grafiktunga sådana. Grafik och gränssnittet flyter på utan att hicka och skrollande på sidor är en njutning med XDR-skärmen.

Vill du leka med appar som Polycam, som ritar upp avancerade 3d-bilder med lidar, går det alldeles utmärkt. Och det är här som A16 Bionic spänner sina muskler på allvar. Det går betydligt snabbare än Iphone 13 Pro och telefonen blir inte ens varm!

Dessutom är IOS 16 fullpackat med nya spännande funktioner.

Oj så dyr

På grund av dollarpriset och den svaga kronan kostar Iphone 14 Pro Max med 128 gigabyte lagringsminne16 495 kronor. Modellen vi testade har en terabyte lagringsutrymme och kostar 23 695 kronor. Iphone Pro med 6,1-tums skärm och samma lagringsutrymme kostar 14 995 kronor. Det är 2 000 kronor mer än vad Iphone 13 Pro kostade.

Läs även: Bästa priset på Iphone 14 – vi jämför operatörerna

Är det värt det? Tja, du får en telefon som kommer att få systemuppdateringar i flera år framöver (Iphone 8 med sina fem år på nacken får IOS 16-uppdateringen) som tar otroligt bra bilder och dito filmer. Visst, den initiala kostnaden är hög. Men å andra sidan får du en telefon som med lite kärlek kommer att hålla länge.

Specifikationer

Produktnamn: Iphone 14 Pro Max
Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A16 Bionic
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB – 1 TB
Bildskärm: 6,7 tum Super Retina XDR, 2 796 x 1 290 bildpunkter, 460 ppi
Kameror: 48 + 12 + 12 megapixel ultravidvinkel, vidvinkel och tele. 12 megapixel selfie
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, nfc.
Operativsystem: IOS 16
Övrigt: Dubbla sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 29 timmar kontinuerlig videouppspelning (Pro Max) respektive 23 timmar Iphone Pro 14
Storlek: 16,07 x 7,76 x 7,85 centimeter (Pro Max) respektive 14,75 x 71,5 x 7,85 (Pro)
Vikt: 240 respektive 206 gram för Pro
Pris iphone 14 Pro: Från 14 890 kronor via Prisjakt (128 GB)
Pris iphone 14 Pro Max: Från 16 480 kronor via Prisjakt (128 GB)


Prestanda

Antutu Benchmark: 961 428 poäng
Geekbench 5: 5 134 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 888 poäng
Geekbench Compute: 15 603 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 360 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: Iphone 14 Pro når maxresultat, som inte är mätbart.
Läshastighet, lagring: 787 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 1 584MB/s

Betyg 4,5 av 5