När Tim Cook äntrade scenen inför ett fullsatt Steve Jobs Theater var det nästan som i fornstora dagar – de innan covid. Men dessvärre blev det ett event där förinspelade videofilmer presenterade de nya produkterna. Tim Cook hälsade alla välkomna från scen och försvann för att sedan återkomma för att avsluta eventet. Det ska dock påpekas att han sedan minglade bland alla journalister och glatt ställde upp på att fotograferas.

Därmed inte sagt att det var ett dåligt event – tvärtom! Fyra nya telefoner och tre nya Apple Watch-modeller såg dagens ljus.

Med Apple Watch Series 8 fortsätter Apple att utveckla hälsoaspekten. Den har nu en temperatursensor med funktioner för hälsa i allmänhet och kvinnors menscykel i synnerhet. Dessutom är den nu försedd med kraschdetektering, om du skulle ha oturen att hamna i en bilolycka.

Osexigt men funktionellt

Det kanske inte låter sexigt, men istället för att fylla den med en massa gimmick-funktioner, som funkar halvdassigt, är det här trots allt funktioner som tjänar ett syfte. Och det är så Apple fungerar. Du får inte en inbyggd teleportör, som endast fungerar helgfria söndagar, om du står vid en korsväg när det är fullmåne. Däremot får du funktioner som du kan använda sju dagar i veckan. Och den ser i princip likadan ut.

Apple Watch Ultra må vara en klocka som grejar hårda tag, men den kostar lika mycket som begagnad bil. Å andra sidan, om du är en person som utsätter sig för prövningar där naturen gör allt för ta kål på dig, då kanske det inte är en kostnad. Oavsett vad som går att tycka om priset är det en himla läcker klocka med batteritid upp till 60 timmar, med nya ”Low Power”-läget, som för övrigt även finns i de andra klockorna, och en ny programmerbar knapp på sidan. 


Garmin var snabba med att påpeka att deras klockors batteritid mäts i månader, inte timmar. Jag tippar på att Garmins ledning svettades ymnigt när Ultra avtäcktes. Så fort en konkurrent pekar ut en funktion hos Apple brukar det innebära att de är svårt nervösa, samt att de med största sannolikhet kommer att följa Apples fotspår. Titta bara på Samsungs gliring när Apple fimpade hörlursjacket, för att sedan göra detsamma året efter.

Fyra nya telefoner

Lokomotivet i Apples ekonomi är Iphone. Med Iphone 14 har företaget klämt in mer optik, mer skärm och behållit samma processor som Iphone 13. Den finns i två utföranden, en med 6,1-tums skärm som har 6,7 tum. Tyvärr, ingen Iphone Mini. Bortsett från storleken är de identiska, förutom att 6,7-tumsmodellen har större batteri och längre batteritid. Hur mycket längre? Tja, enligt Apple är det “all day battery”, vad det nu innebär.

Far Out Iphone 14
Iphone 14 släpps i fem olika färger.

Å andra sidan brukar Apple ofta ta i underkant, som när de lanserade Macbook Air med M1. De sa att den var snabbare, men den var faktiskt ännu snabbare.

I USA kommer telefonerna enbart att ha stöd för e-sim, de saknar således en lucka för simkort. Samma sak med satellitsamtal; än så länge fungerar det bara i USA och Kanada. Men funktionen lär rullas ut i fler länder efterhand. Värt att notera är att om du köper en Iphone 14 i Sverige, så kommer satellitfunktionen att fungera om du reser till Nordamerika.

Far Out Iphone 14
Iphone 14 kommer enbart att ha e-sim i USA. I Sverige kommer telefonen att ha en sim-lucka.

Alltid på

De nya Pro-modellerna, Pro och Pro Max, har samma skärmstorlek. Men här finns fler nyheter. De har “Super Retina XDR-skärm” med Promotion. För första gången någonsin är skärmen alltid på tack vare en ny uppdateringsfrekvens på 1 Hz och andra strömsnåla tekniker. Faktum är att ”alltid på”-funktionen är så bra att det är enkelt att tro att skärmen är på. Det är helt klart den bästa alltid på-implementeringen jag sett hittills.


Skärmen har också samma maximala hdr-ljusstyrka som Pro Display XDR och en maximal ljusstyrka utomhus upp till 2 000 cd/m², vilket är dubbelt så mycket som Iphone 13 Pro.

Dynamic Island!

Dynamic Island fungerar riktigt bra. Min första tanke var ”en touch bar för Iphone - the horror!”, men till skillnad från Mac, vars primära inmatning är tangentbord och styrplatta, kontrolleras Iphone enbart via touch. Är den störande? Nej, inte värre än flärpen som finns i dag. Och handen på hjärtat, hur ofta tänker du på den?


Pro-modellerna har också videostabiliseringsteknik som kallas action mode. Den verkar göra underverk när du filmar och den finns även i den enklare modellen. Kameran i Pro har fått en 48 megapixel sensor. Sensorn är 65 procent större än den som sitter i Iphone 13, vilket också ska göra att den klarar av att bättre bilder under sämre ljusförhållanden.

Sist men inte minst har vi Airpods Pro, Apples true wireless-hörlurar. De har bättre noise cancelling och har fått volymkontroll inbyggt i skaftet, som fungerar över förväntan bra. Arean som kontrollerar volymen är placerad på ett sådant sätt att det inte går att höja eller sänka volymen av misstag.

Apples Far Out-event var svettigt, högljutt, galet, mer packat än en konsert med Håkan Hellström, sjukt roligt och slår helt klart en bal på slottet.