Du vet redan allt om de fyra nya Iphone-modellerna? Bra! Då tar vi en titt på några av de nya skal som släppts till de olika skärmstorlekarna – 6,1 tum för Iphone 14 och Pro respektive 6,7 tum för Iphone 14 Plus och Pro Max. Allt från enkla läder- och plastskal till sådana du kan matcha till fuskpälsen eller din Robocop-dräkt.

Läs även:
Test: Iphone 14 – en Iphone för folket
Test: Iphone 14 Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare


Skal iPhone 14

Ett fall av caseology

Enligt tillverkaren är det här ett ”djärvt och kontrasterande” skal med tvåtonsfärger. Om vi kan hålla med om detta vet vi inte, men nog är det tjusigt! Fodralet är fodrat med ett mjukt material som håller din telefon varm och skön. I hörnen finns luftdämpande fickor, som skyddar telefon om du skulle tappa den i backen. Integrerade magneter finns också, fullt kompatibla med Magsafe-laddare. Finns i flera olika snygga färger.

Caseology Nano Pop Mag för Iphone 14 Pro Max
Pris: Kostar 311 kronor hos Amazon Sverige


Skal iPhone 14

Funktionellt

Techgear skal för Iphone 14 Pro Max är ett enkelt och genomskinligt fodral tillverkat av mjukt silikon. Alla knappar finns lätt tillgängliga att nå genom fodralet. Utskärningar är även gjorda för högtalare och mikrofon.

Det kanske inte är det mest spännande fodralet, men det är funktionellt och billigt. Finns även för Iphone 14, 14 Pro och 14 Plus.

Techgear Airflex
Pris: Kostar 84 kronor hos Amazon Sverige


Skal iPhone 14

El Torro

Torros Iphone 14 Pro Max-fodral är tillverkat av läder och har korthållare för tre stycken kreditkort. Sitt spanska namn till trots är det tillverkat i England. Det är stötsäkert samt har en förhöjd kant som är särskilt designad för att skydda skärmen vid fall.

Fodralet har ett integrerat stöd som underlättar om du vill ställa ifrån dig telefon, till exempel när du ser på film. Ett magnetiskt sidospänne ser till att fodralet håller sig stängt.

Torro Folio
Pris: Torro Folio kostar 404 kronor hos Amazon Sverige


Iphone 14 skal

Billigt plånboksskal

Enkel, hyggligt snygg plånboksvariant med magnetisk stängning och plats för kreditkort och kontanter samt uppvikbart, justerbart stöd för längre tittsessioner under resan. Tillverkat av PU-läder (det vill säga plastläder) i bland annat brunt, mörkblått, grönt och svart, men tillgängligheten varierar beroende på mobilmodell.

Akabeila för iPhone 14 Pro Max
Pris: Från 159 kronor hos Amazon Sverige


Iphone 14 skal

Framhäv telefonen

Apples egna transparenta polykarbonat-skal är det rakaste sättet att framhäva din nya mobil, oavsett om det är en vanlig Iphone 14 respektive Pro, Plus eller Pro Max – och utseendet kommer då givetvis att variera beroende på telefonens färg. Här bildexempel på Iphone 14 i rött med tydligt framhävda Magsafe-magneter bakom ett skal som är ytbehandlat, dels för att motstå repor och dels för att inte missfärgas av tidens och vädrets tand.

Apple Transparent skal med Magsafe
Pris: 695 kronor hos Apple


Iphone 14 skal

Snyggt svenskt skal

Svenska Nudient har funnits sedan 2016 och stoltserar med såväl en Red Dot Design Award, som flera priser till designern Jesper Ståhl från Elle Decoration. Skalen i serien Thin är sobra och enkla och inte minst blott en millimeter tunna, med foder av små mikrofibrer inuti för att undvika att telefonen repas. Samtliga tio tillgängliga färger har dock inte Magsafe-magneter utan endast de tre mörka kulörerna svart, grå och grön.

Nudient Thin Magsafe
Pris: 349 kronor hos Kjell & Company


Iphone 14 skal

Hög modegrad

I presentationen av Form använder Nudient till och med modefloskeln ”silhuett”, och nog har skalet en riktigt snygg sådan med en förstärkt ram runt den ansenliga kamerans olika objektiv som extra skydd. Till skillnad från Thin, som tillverkas i 100 procent återvunna material, är andelen för Form 30 procent – men målsättningen är att nå hela vägen fram till år 2024. Form finns i transparent blått, rosa, brunt eller svart, men saknar i sitt standardutförande stöd för Magsafe. En svart modell för Pro Max har emellertid det för en extra 50-lapp.

Nudient Form
Pris: 349 kronor hos Nudient


Iphone 14 skal

För dig som vill göra gott

Zagg satsar också på miljön och det Magsafe-kompatibla skalet Gear4 Brooklyn Snap använder såväl veganläder som återanvänd plast. För varje sålt skal planteras också ett träd. Det som står i nederkant syftar på D3O Bio, ett växtbaserat material som ska skydda från fallskador upp till fyra meter, eftersom det hårdnar när mobilen slår i marken. Skalet är också behandlat med antimikrobiellt medel som ska kväsa bakterier och andra mikroorganismer.

Zagg Gear4 Brooklyn Snap
Pris: 590 kronor från Zagg


Iphone 14 skal

Matcha fuskpälsen

Tysktillverkat, tätt omslutande fodral som du helt lägger in Plus eller Pro Max-telefonen i när den inte ska användas. Fitbag Bonga har invändigt mikrofiberfoder för att polera skärmen och trevlig utvändig fuskpäls med leopard- eller andra djurliknande motiv. Skulle det inte förslå finns även mängder av tygvarianter, bland annat med broderade edelweiss-blommor!

Fitbag Bonga Leopard
Pris: 160 kronor hos Amazon Sverige


Iphone 14 skal

Miljövänligt läder

Mujjo tillverkar sina stiliga skal i garvat eco-certifierat läder, enligt egen uppgift av högsta miljövänliga standard. Liksom andra naturliga material får läder mer eller mindre snygg patina, beroende av din eventuellt omilda hantering. Skalet, som har stöd för MagSafe, finns i brunt, svart eller blått och har en millimeters upphöjd ram runt skärmen för att skydda densamma, samt kant kring kameradelen.

Mujjo läderfodral för Iphone 14 Plus
Pris: 599 kronor hos Mujjo


Iphone 14 skal

Ännu mer läder

Apples eget läderskal är 100 kronor dyrare än deras lite lätt ludna motsvarighet i silikon. Vilket som föredras är så klart en ren smaksak. Skillnaden är att medan silikonskalen finns i åtta färger, som överlag är lite käckare och ljusare, ges läderskalet i fem mer dämpade kulörer till båda skärmstorlekarna: orange, svartlila, skogsgrön, umbra (brunt) eller midnattssvart. Apple påpekar att Magsafe-tillbehör kan lämna svaga avtryck och om det bekymrar köparen bör hen i stället välja andra material.

Apple läderskal med Magsafe
Pris: 795 kronor hos Apple


Iphone 14 skal

Snäppet plufsigare

En 2-i-1-lösning från Ideal Of Sweden med en mobilplånbok och medföljande vanligt svart skal. Nu kanske inte produktbilden är mest gynnsam och får mobilplånboken att se ut som en skinnjacka från slutet av 80-talet. Men det är så klart synnerligen praktiskt, med en magnetförsädd flärp för säker stängning, och rymlig förvaring för upp till sex kort: fyra inuti det uppvikta fodralet inklusive ett synligt fönster för id-kort, samt två på kamerasidan.

Ideal of Sweden Magnet Wallet+
Pris: 399 kronor hos Kjell & Company


Iphone 14 skal

Terränggående klassiker

På andra sidan spektrat finns vatten- och stötsäkra fodralen Lifeproof Fre, där nya modellen erbjuds i svart, lila eller olivgrön (som de kallar dauntless). Ip68-klassat Magsafe-kompatibelt skal som är vattentätt ned till två meters djup i en timme, med skärmskydd och tätade luckor för portarna, samt stötsäkerhet motsvarande fem gånger militär standard. Tillverkas till mer än hälften av återvunnen plast, varav hälften tacknämligt också är återvunnen ur haven.

LifeProof Fre Series för MagSafe
Pris: 899 kronor hos Otterbox


Iphone 14 skal

Nej, nej, nej!

Vill du i stället att din nya 20 000-kronorstelefon ska se ut som Robocop finns skalet med det eventuellt passande namnet Neinei till Iphone 14 Pro Max, med skydd att dra för kameralinserna och ett utfällbart stöd för videotittning. Priset varslar om att det nog inte är tillverkat i titan eller andra krig- och krisbeständiga material.

Neinei för Iphone 14 Pro Max
Pris: Cirka 120 kronor hos Amazon Sverige

Läs också: Bästa priset på alla Iphone 14-modeller hos operatörerna