Det är inte alltid så att priset och kvaliteten på Apples produkter, särskilt Mac-datorer, skapar en linjär skala. Köper du en ingångs-Mac kommer ett extra utlägg på 2 - 3000 kronor att ge dig en enormt förbättrad upplevelse, medan ännu mer pengar ger dig relativt små, uppenbara, prestandavinster, såvida du inte är en mycket krävande användare. När det gäller valuta för pengarna, är vissa kronor mer klokt spenderade än andra.

Det är logiken vi baserar vår rekommendation på, när vi säger att du inte ska köpa den billigaste modellen av Macbook Air M2. Framför allt när en något högre specad konfiguration ger mycket bättre prestanda. Men det betyder också att du bör vara försiktig med att hoppa till nivån där premiummodellerna bor, där dina kronor ger dig mindre effekt för pengarna. Den så kallade ”sweet spot” finns, som alltid, mittemellan. Med de billigaste eller dyraste modellerna får du antingen för lite eller betalar för mycket.

Läs också: Överdriven kritik mot Macbook Air M2

Motsatsen till grundkonfigurationen av Air är Macbook Pro. Om du glömmer den förvirrande 13-tums Macbook Pro ett ögonblick, hamnar 14-tums och 16-tums Pro, även i sina billigaste konfigurationer, i smått ögonbrynshöjande prisnivåer som enkelt passerar gränsen 40 000 kronor, men den genomsnittliga användaren kommer att märka mycket liten skillnad under daglig användning jämfört med en Air för 16 495 kronor.

Det var större skillnad förr

Så har det inte alltid varit. Innan Apple M-chipp fanns var prestandaskillnaden mellan Air och Pro mycket större. Det var vettigt för många vanliga användare att spendera lite mer för att få en maskin som inte bara kunde prestera bättre när de köpte den, utan även göra så flera år senare. En Core i7 15-tums Macbook Pro var dyr, men också garanterad att hålla mycket längre än en Core i3 Macbook Air eller Core m3 Macbook.

Nuförtiden är specifikationerna i Pro-maskinerna verkligen för professionella användare, eller för att vara mer exakt, prestanda som bara kommer att visa sig i de mest krävande appar, som endast används av de mest krävande användarna, för ett proportionellt antal kronor. M1 Pro- och M1 Max-chippen, som finns i dessa maskiner är snabbare än nya M2, och det är innan vi tar det extra arbetsminnet i beaktning. Pro-modellerna har också bättre skärmar och ljudsystem, fler portar och möjlighet till större lagring. Det är med andra ord seriösa maskiner med seriösa specifikationer.

Apples processorer är så pass bra att frågan är inte om specifikationerna är bra eller ens om de är tillräckligt bra. Frågan är om de passar dina krav. Det är lätt att bli sugen på premiumspecifikationer, men för alla som inte är en videoproducent på resande fot är en M1 Pro eller M1 Max sannolikt overkill. Även om du har pengar att spendera på en Macbook Pro, så skulle de spenderas bättre på något annat. Kanske extra minne i en M2 Air, till exempel?

MacBook Air M2
Nya Macbook Air M2 är ett bra köp för de flesta, men lägg gärna mer pengar för en bättre konfiguration istället för att köpa en dyr Macbook Pro.

Faktorerna som spelar roll

Den billigare 13-tums M2 Macbook Pro är något avvikande och svårare att rekommendera. Den är inte i närheten av 14-tums Macbook Pro prismässigt, men i de flesta avseenden och för de flesta användare är den ett sämre alternativ till Macbook Air M2. Den har mindre skärm, tyngre chassi och färre färgalternativ.

I slutändan finns två faktorer när du bestämmer vilken Macbook som är rätt för dig. Det första är det inkonsekventa förhållandet mellan pris och kvalitet, vilket tenderar att göra mellanprodukterna ett bättre köp än budget- och premiumalternativen. Den andra faktorn är att ta reda på inte bara vad du har råd med, utan vad du faktiskt behöver från en bärbar dator.

Och för de flesta köpare av bärbara datorer bör båda faktorerna leda dig till samma slutsats: Du behöver ingen Macbook Pro, hur gärna du än vill ha en.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt