Apple har aldrig varit särskilt intresserat av att göra saker först, vilket är ovanligt för ett teknikföretag, särskilt ett som är värt biljoner dollar. De gillar att göra saker rätt. De gillar att göra saker när tekniken är mogen för det.

Den ursprungliga Iphone var ett exempel på detta, trots företagets försök att i efterhand kröna den som världens första smartphone. Tvärtom, det fanns gott om smartphones innan dess, problemet var att de helt enkelt inte var bra. Apple hittade en marknad som var mogen för dominans och kraschade den med en multitouch-kanonkula: en telefon som utförde ”smart” på rätt sätt.

Läs också: Första intrycket av Samsungs vikbara mobiler

Men en vikbar Iphone, som vi pratat oändligt mycket om, är något helt annat. I teorin har Apple spelat sitt vanliga långa spel, tittat, väntat och rört sig bakom kulisserna medan Samsung, Motorola, Oppo och andra rullar ut sina hajpade produkter för att mjuka upp marknaden. Men när Samsung nu släpper den fjärde generationen av sin Galaxy Fold är marknaden uppmjukad, men det finns inga tecken på att Cupertino gör något.

Fold, börjar blir gammal

Som förväntat hade Fold en tuff barndom. Den ursprungliga Fold drabbades av fruktansvärda recensioner, förseningar, skärmdefekter, buggar och var uppriktigt sagt kass. Men när Galaxy Z Fold 3 rullade ut såg vi hur Samsung började finslipa konceptet. De finjusterade designen och sänkte priset. Veckans Z Fold 4 erbjuder nu en snabbare processor, en förbättrad kamera och ett smalare chassi. Förväntade uppgraderingar för en mogen produkt.

Vikbar Iphone
Galaxy Fold 4 med sin delade skärm.

Visst, Galaxy Z Fold 4 ser inte särskilt annorlunda ut än den ursprungliga Galaxy Fold. Den är lite tunnare, lite mer praktisk och lite billigare, men Samsung har hållit fast vid sin ursprungliga vision om en telefon som utfälld blir en större surfplatta. Samsung säger att de har sålt cirka 10 miljoner vikbara telefoner de senaste tre åren, vilket även inkluderar den billigare Galaxy Flip, men fortfarande finns känslan att marknaden är oprövad och osäker.

På vissa sätt är det en svår position för Samsung, som nu måste komma med övertygande skäl för kunder att uppgradera från tidigare generationer samt uppvakta nya kunder som kan vara skeptiska. Med praktiskt taget ingen konkurrens har Samsungs Fold stått stilla: Det finns fortfarande ett veck i mitten av skärmen, det finns fortfarande ingen plats för S Pen, och det finns fortfarande en glipa när telefonen är stängd. Och 19 995 kronor är fortfarande väldigt dyrt.

Det är enkelt att förstå varför Apple aldrig skulle sälja en Iphone med liknande brister. Visst, nya Apple-produkter kan också behöva såväl grov- och finslipning. Den första Iphone hade inte ens en App Store och den ursprungliga Apple Watch förlitade sig på en Iphone för att köra appar – men hårdvaran är alltid klar. Programvara kan utvecklas och mogna, men hårdvara är för evigt.

Men ändå verkar folk gilla Samsungs vikbara telefoner. Även om Apple gör rätt, skulle lanseringen av en vikbar Iphone vara en enorm utmaning, där konkurrenterna redan har erfarenhet av att tillverka pålitliga vikbara enheter, med kunder som har blivit lojala till specifika enheter. Utan någon vikbar Iphone i sikte på minst två, tre år är den vikbara revolutionen nära att gå förbi Apple, om den inte redan har gjort det.

Vi väntar på Ifold

Så vad är Apples stora plan? Kommer de att helt sonika ge upp marknaden för vikbara produkter? Kanske. Men det är en större chanstagning än det kan verka.

För trots alla tekniska mediers förståeliga cynism om hype och misslyckanden, kan vikbara enheter bli en allmänt rådande eller till och med en dominerande formfaktor. Trots allt är en vikbar skärm i princip den idealiska designen för en telefon, en som kombinerar stor arbetsyta med ett kompakt chassi. De står helt enkelt inför praktiska problem med att leverera en bra design – och om du väntar tillräckligt länge, som Apple gör, börjar de praktiska problemen försvinna.

Vikbar Iphone
Galaxy Z Fold 4 har fortfarande en glipa när den är stängd.

Låt mig uttrycka det så här. Föreställ dig det tekniska landskapet 2030. Vilken är den viktigaste enheten varje person använder i sitt dagliga liv? Det kan vara Iphone 21 Pro Max, med samma formfaktor och en bättre kamera, men det är sannolikt något helt nytt, som ett vr/ar-headset. Kanske något vi redan har sett kommer att ha utvecklats till något mer: Apple Watch, till exempel, om Apple kan ta sig runt den begränsade skärmstorleken. Oavsett vad är det svårt att föreställa sig att alla kommer att ha smartphones med samma design som Iphone 13.

Vikbara smartphones har åtminstone en chans att vara framtiden, och det oroar mig att Apple verkar göra så lite för att förbereda sig för den framtiden. När det gäller vikbara telefoner riskerar Apple att anlända till festen och upptäcka att alla stolar är upptagna.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt