Nu står det 100 procent klart att usb-c blir den nya laddarstandarden inom EU från och med hösten 2024, något som kommer tvinga alla elektroniktillverkare att byta ut sina gamla kontakter.

För Apples vidkommande innebär beslutet att man måste skynda på utfasningen av lightning, en kontakt som introducerades den 12 september 2012.

Prylarna som berörs är Iphone, budgetmodellen av Ipad, samt tillbehör som Magic Keyboard, Magic Mouse, Magic Trackpad, Siri Remote, det externa Magsafe-batteriet, samt laddningsetuien till Airpods och Airpods Pro.

Antagligen kan vi räkna med att budgetmodellen av Ipad får usb-c inom kort, men övriga produkter på listan kommer knappast att uppdateras förrän nästa år som tidigast.

Apple har tidigare motsatt sig förslaget att usb-c ska bli en ny standard, men eftersom företaget redan bytt kontakt i sina bärbara datorer och de flesta Ipad-modeller kommer de inte hålla fast vid lightning länge till.

Sannolikheten att Apple väljer att ha kvar lightning vid sidan av usb-c är i princip lika med noll, detta då de båda kontakterna används för samma saker.