Uppdatering (2022-09-15):

I måndags lanserades IOS 16 och en av nyheterna är att det återigen är möjligt att se kvarvarande batteritid i procent längst upp på skärmen.

Tyvärr saknas funktionen på Iphone 11, Iphone 12 Mini och Iphone 13 Mini, men nu står det klart att dessa modeller kommer att stödjas i och med den kommande uppdateringen till IOS 16.1.

Tidigare har det påståtts att upplösningen på dessa mobiltelefoner är för låg, vilket har lett till höjda ögonbryn runt om i världen.

Skarp version av IOS 16.1 släpps någon gång i oktober.

Uppdatering (2022-09-05):

Enligt Macrumors kan den klassiska batteriindikatorn där procenten visas bredvid en stapel komma tillbaka i Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max.

I och med att den nuvarande ”flärpen” byts ut mot ett pillerformat kamerahål finns det nämligen plats för både procentsats och stapel.

Så här kan det komma att se ut:

Iphone 14 Pro Mockup

I den vanliga modellen av Iphone 14 tros flärpen finnas kvar, så där lär det bli tal om den nya lösningen som du kan läsa mer om här nedanför.

Tidigare (2022-08-16):

En av nyheterna i de senaste betaversionerna av IOS 16 är att Apple har gjort det möjligt att visa återstående batteritid i procent även på enheter med en så kallad flärp.

I den sjätte betaversionen som släpptes under måndagen har Apple tagit bort kopplingen mellan batteriprocenten och strömsparläget, något som först uppmärksammades av Macrumors.

Batteriprocent

Även om Apple nu har åtgärdat ett av klagomålen mot funktionen finns det fortfarande en hel del kritiska synpunkter att ta ställning till.

I nuläget är det genomskinliga siffror mot en enfärgad bakgrund så länge det återstår mer än 20 procent. Är det mindre än så byter siffrorna färg samtidigt som bakgrunden blir genomskinlig, dessutom visas en röd stapel för säkerhets skull.

En av många som reagerat på den haltande logiken är Mikael Johansson som publicerat tre alternativa lösningar på Twitter:

Ett annat klagomål är att procenten inte visas på vissa enheter, däribland Iphone 11, Iphone 12 Mini och Iphone 13 Mini. Orsaken sägs vara att upplösningen är för låg, vilket långtifrån alla håller med om.

Det finns även kritiker som inte vill se några siffror överhuvudtaget, men den som vill kan som sagt välja bort procenten i inställningarna.

Hur det kommer att se ut i den skarpa versionen av IOS 16 återstår att se.