Apples lansering av nya Macbook Air var efterlängtad, framför allt av två anledningar: dess efterlängtade, nya design och introduktionen av M2, nästa generation av Apples M-chipp. Som väntat har recensionerna för M2 Macbook Air varit positiva, där Macworlds Petter Ahrnstedt skrev ”Macbook Air M2 är en ruskigt bra dator. Det är den perfekta datorn för i princip alla som inte behöver göra tunga 3d-renderingar eller kompilera miljoner rader kod”.

Men berömmet för Macbook Air har överskuggats av rapporter om strypt prestanda. Artikel efter artikel varnar för ”prestandaförlust”, att hastigheten stryps och att den ”inte kan hantera värmen”. Video efter video visar vad som förmodas vara fel. Det här kan leda till att vissa ifrågasätter om den är värd pengarna och hur Apple egentligen tänker.

Här är grejen: vi har tidigare befunnit oss här. När den nya M1 Macbook Air introducerades, 2020, skapade den stora rubriker med sin häpnadsväckande prestanda jämfört med Intel-bestyckade datorer, liksom den nedklockning som krävdes för att inte överhettas under mer ansträngande arbete. I själva verket har värme alltid varit ett problem för Macbook Air även innan Apples M1.

Det är samma historia – bara olika år. Varför är det då en nyhet igen? Varför åtgärdade inte Apple problemet? Svaret är enkelt och ligger i Macbook Airs avsedda användare.

Använda rätt verktyg för jobbet

Macbook Air har inga fläktar. Det är en passivt kyld dator, vilket betyder att den inte använder någon hårdvara för aktiv kylning. Detta är målmedvetet och en del av designen, så att Macbook Air kan vara tunnare än Macbook Pro. Om Macbook Air blir för varm kommer den att strypa prestanda för att bibehålla korrekt drifttemperatur. Så är det bara.

Macbook Air är också Apples mest populära bärbara dator eftersom det är företagets mest prisvärda. Priset lockar till sig vad vi kallar ”vanliga” användare, de som tillbringar större delen av sin tid på webben, använder appar som Iwork eller Microsoft Office, streamar ljud och video antingen för underhållning eller för onlinemöten. Det mest tunga arbetet involverar sannolikt appar som Bilder, Imovie, Garageband eller någon annan kreativ konsumentapp, dock under kortare perioder.

MacBook Air M2
Om du använder en Macbook Air och belastar processorn hela tiden och blir frustrerad av det, vet du vad? Du använder då fel dator för ditt arbete.

Macbook Air klarar detta utan problem – den är lika snabb som 13-tums Macbook Pro med samma M2-processor. Det är också datorn som de flesta borde köpa. Lägg till det den nya designen och vi tror att den är ett bättre köp än 13-tums Pro. Om vi ovan har beskrivit vad du gör på din dator, då är Macbook Air ett bättre värde för dig (det finns ett annat prestandaproblem med Macbook Air och 13-tums Macbook Pro, om den har en 256 gigabyte ssd, vilket är designbeslut som är helt uppåt väggarna, men det är inte relaterat till nedklockning).

Visst klockar Macbook Air ned processorn. Men vad är det som får den att göra det? Arbete som ”vanliga” användare inte gör regelbundet. Ett exempel involverade en alarmerande artikel med export av 8k Canon Raw-video. Vet du vad som filmar 8k Canon Raw-video? Kameror som kostar över 50 000 kronor. Vet du vilka som arbetar med 8k Canon Raw-video? Videoproffs. Vet du vilka Mac-datorer de köper? Macbook Pro.

Macbook Air klockas ned när den utför cpu-intensiva uppgifter, som görs av användare som arbetar med ”seriösa” grejer, ofta i en professionell miljö. Om du använder en Macbook Air och ofta renderar 8k raw-video, producerar långa högupplösta filmer i Final Cut Pro, professionell musikproduktion eller vad det nu är som belastar processorn och gör dig frustrerad – vet du vad? Du använder fel verktyg för jobbet. Du bör använda en Macbook Pro.

Om du insisterar på att Apple ska fixa Macbook Air, fråga dig själv varför du inte är villig att spendera pengar på rätt dator för att producera det innehåll du vill ha istället för att snåla med en Macbook Air.

Rafflande rubriker

Många av dessa artiklar och filmklipp, som använder domedagsrubriker, påpekar faktiskt att du måste göra något atypiskt för att få Macbook Air att gå ned i varv. Men det finns lika många rapporter som utelämnar faktumet att du förmodligen inte kommer att kunna rendera en 60-minuters 4k-video i Final Cut Pro medan du har 20 flikar öppna i Safari och samtidigt sorterar din Filemaker Pro-databas med 10 000 poster.

Som någon som arbetar inom media kan jag erkänna att vi är i en ständig kamp om din uppmärksamhet, och vissa är mer villiga att överdriva sina rubriker än andra (ja, Macworld är också skyldig till detta.) Men de flesta brukar förklara i texten vem den avsedda användaren är för Macbook Air.

Den fläktlösa Macbook Air är designad så. Dess målanvändare är ”vi andra”, vanliga användare med produktivitetsuppgifter att göra. Macbook Pro är för användare som kräver processorkraft.

Skaffa rätt Mac för vad du vill arbeta med.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt