Vi har gått igenom fördelarna med M2 framför M1-processorn i våra recensioner av nya Macbook Air och 13-tums Macbook Pro, men det finns ett benchmark som vi inte gjorde, som alla kan relatera till och som visar M2:s muskler.

David Heinemeier Hanson (@dhh på Twitter) twittrade ett resultatet från Speedometer 2.0, ett test som mäter webbläsarens hastighet. Han upptäckte att M2 är 33 procent snabbare än M1, och att den är också 2,5 gånger snabbare än Imac med en 4,2 GHz Core i7 CPU.

Poängen, 400, är imponerande, särskilt eftersom vi tidigare skrivit att Google Chrome (version 99) och Safari Technology Preview 15.4 (release 141) fick runt 300 poäng. Faktum är att den nya poängen på 400 är en ökning med 33 procent.

Med Heinemeier Hansons tweet och våra tidigare tester i åtanke, och att Safari förmodligen är den mest använda Mac-appen av nästan alla, tänkte vi testa Speedometer på M2 och olika webbläsare och se vad som händer. Här är våra resultat.

Så testade vi

Speedometer benchmark är gjord av WebKit-teamet på Apple och använder webbaserade applikationer och simulerar en typisk användare. Speedometer mäter hur webbläsaren agerar och skapar sedan ett resultat. Ju högre poäng, desto bättre prestanda. Speedometer är tillgänglig för alla och är gratis att använda.

Vi körde Speedometer 2.0 på Safari 15.6, Chrome 104 och Safari Technology Preview (Release 150). Hårdvaran involverade följande processorer och Mac:

Safari M2

När vi testade Safari 15.6 upplevde vi en ökning med 18 procent med M2 jämfört med M1. Det är lite mer än hälften av vad Heinemeier Hansons twittrade, men han jämför M2 med en M1-poäng som inte anges. Som tidigare påpekats skulle en ökning på 33 procent innebära att M1 fick en poäng på 300.

Våra resultat är ett genomsnitt av tre testkörningar. Vi fick ett genomsnittligt värde strax över 400 med M2. Våra tester visade också en prestandaökning med 11 procent på M2 jämfört med M1 Pro.

Skillnaden med Chrome 104 var mindre. Där var M2 nio procent snabbare jämfört med M1. Speedometer är som sagt ett testprogram designat av Apple. Detta kan påverka Chromes resultat.

En annan intressant faktor som dök upp var att Chromes hastighet, som Google skröt om i mars, har blivit förbisprungen. Återigen, Speedometer är ett test skapat av Apple, så Safari har en fördel. På M2 är Safari 18 procent snabbare än Chrome, och det blir ännu bättre resultat med Safari Technology Preview.

Safari Technology Preview är en betaversion av webbläsaren som Apple gjort tillgänglig för utvecklare för att testa nya funktioner. Förhoppningsvis kommer allmänheten att få uppleva hastigheten i STP – den gav ett genomsnitt på 420 med M2, vilket är 18 procent mer än STP på M1.

Vad betyder allt detta? Jo, att Safari är snabb som attan på M2 och med tanke på hur mycket vi är på internet räknas varje optimering. Men i slutändan spelar det mindre roll hur snabb webbläsaren är, din upplevelse är bara lika snabb som din anslutning.