En alltid-på-skärm var en av de mest eftertraktade funktionerna för Iphone 13 som aldrig blev verklighet, men det ser ut som att vår väntan snart är över. Under de senaste månaderna har flera bevis kommit i dager som pekar på en ständigt påslagen skärm i nästa Iphone – även om det förmodligen bara blir Iphone 14 Pro och Pro Max som får funktionen.

Iphone 14: Allt om 2022 års modeller av Iphone

Bloombergs Mark Gurman förutsåg en alltid-på-skärm i Iphone 13 redan i juli 2021, något som även Max Weinbach trodde. Ingen hade rätt, trots att en alltid på-skärm har varit standard på Android-telefoner under en tid. Apple har utan tvekan väntat tills de var övertygade om att en skärm som alltid är på inte skulle inverka för mycket på batteritiden, något som de nu ser ut att bemästrat.

Att ha en skärm som alltid är på skulle innebära att Iphone kan visa information som tid, datum, widgets och aviseringar när telefonen inte används. För att stoppa skärmen från att tömma batteriet måste ljusstyrkan vara låg och färgerna dämpade, men det verkar som att Apple har ännu mer planerat. Här är allt vi vet om alltid på-skärmen i nästa Iphone.

Hur Apples alltid på-skärm kommer att fungera

Före tjuvtitten av IOS 16 på WWDC i år, sade Gurman att iOS 16 ”bygger ett framtida stöd för en alltid-på-låsskärm.” Nu när betaversionerna av iOS 16 och Xcode är ute dyker det upp mer information om hur Apple tar sig an utmaningen. Vi vet redan att Apple dramatiskt har ändrat låsskärmen i IOS 16, vilket verkar vara en föregångare till en alltid-på-skärm.

Väcka låsskärmen

Den senaste Xcode 14-betan avslöjar hur Apple kan ändra gränssnittet för låsskärmen för att på så vis eliminera detaljer från widgets på skärmen. MacRumors Steve Moser skrev på Twitter att i betaversionen av Xcode visar en version som tar bort textur från grafik som normalt skulle visas på skärmen vid uppvaknande.

@filipeesposito
Messing around with lock screen widgets/accessory and Xcode SwiftUI preview is showing the always on display.
This circle is filled as red in my code.
Is it reported already? pic.twitter.com/cpTwloGCrp

— rhogelleim 𓃵 (@rhogelleim) August 1, 2022

Efter Steve Mosers tweet (ovan) twittrade utvecklaren rhogelleim (@rhogelleim) en bild av en widget som normalt skulle ha färg men som nu visas i svartvitt på den låsta skärmen. Som MacRumors rapporterar indikerar detta att Iphone 14 Pros alltid-på-skärm kommer att ta bort färg och detaljer från widgets och annat innehåll när Iphone är låst.

Låg bildfrekvens

Gurman noterade också i maj 2022 att Apple kommer att ”sänka bildfrekvensen avsevärt på låsskärmen och visa överskådlig information”. Display Supply Chain Consultants VD Ross Young twittrade i maj att han förväntar sig att Apple ska använda en lpto-skärm som liknar Apple Watch, som sänker uppdateringsfrekvensen hela vägen ned till 1 Hz när den inte används. Detta skulle vara en förbättring av Iphone 13:s oled-skärm, som bara kan gå ned till 10Hz. En uppdateringsfrekvens på 1 Hz bör tillåta information som tid, widgets och aviseringar att visas medan ‌Iphone‌ ”sover”.

Dämpade bakgrundsbilder

Tack vare interna filer i IOS 16 fjärde beta kunde 9to5Mac återskapa hur Iphone-bakgrundsbilder övergår mellan normalt och viloläge på Iphone 14 Pro. Det verkar som att Apples avsikt är att skapa anpassade Sov-versioner av varje bakgrundsbild, med dämpade färger och display med låg ljusstyrka, vilket förbrukar mindre ström.

Iphone 14
Foto: 9to5MacNormal och ”Sov”-versioner av IOS 16 bakgrundsbild på Iphone 14 Pro. Bakgrunden kommer att omarbetas för viloläge.

Vilka Iphones kommer att få alltid på-skärm?

Flera rapporter tyder på att funktionen kommer att vara exklusiv för Apples flaggskepp Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max. Om du vill ha funktionen måste du alltså troligtvis köpa Apples dyraste telefoner. Iphone 14 Pro förväntas också få flera andra uppgraderingar, inklusive en ny kamera och flärp-design.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt