De flesta svenska Iphone-användare undvek ett stort problem med telefonen under covidpandemins första år. I många andra länder var alla tvungna att bära munskydd i offentliga miljöer som butiker och kollektivtrafik. Fram tills i mars i år fungerade det inte mask med Face ID. Apple har nu löst det problemet med en inställning som låter Face ID nöja sig med resten av ansiktet – ironiskt nog samtidigt som de flesta länder har släppt munskyddskravet.

Vad vi däremot inte har sluppit undan är ett närliggande problem som uppstår varje sommar: Svårigheten att låsa upp telefonen med solglasögon på.

Face ID har problem med just solglasögon, men inte vanliga glasögon, på grund av att systemet normalt försöker kontrollera att du tittar på telefonens skärm. Det vill säga: Är ögonen öppna och blicken riktad mot kameran? Mörka solglasögon kan hindra den vanliga kameran att ”se” ögonen och därmed kan Face ID inte avgöra om du tittar, med resultatet att telefonen förblir låst.

Lösningen blir därför att stänga av den här säkerhetsfunktionen och låta Face ID låsa upp telefonen även när du inte tittar på den. Systemet som känner igen din ansiktsform med hjälp av infrarött ljus ser inte skillnad på solglasögon och vanliga glasögon.

Face ID-inställningarFace ID-inställningar

Öppna Inställningar -> Face ID och lösenkod. Skrolla ned en bit och stäng av Kräv uppmärksamhet för Face ID. Du får en varning om att det gör telefonen mindre säker, eftersom någon annan skulle kunna låsa upp din telefon när du till exempel ligger och sover.

Huruvida det är en risk du kan leva med är upp till dig. Du kan alltid ”nödlåsa” mobilen genom att hålla sidoknappen och en av volymknapparna intryckta några sekunder, så stängs Face ID av tills du har skrivit in lösenkoden.