En lång rad internationella teknikjättar har skrivit under ett avtal med Indonesien som innebär minskat integritetsskydd för företagens kunder i landet, rapporterar Financial Times.

Apple, Amazon, Google, Meta, Microsoft, Netflix, Spotify, Tiktok och Twitter är några av företagen som har godkänt avtalet, vissa precis innan en deadline som sattes av indonesiska staten för att undvika böter eller att helt portas från landet.

Avtalet gäller ny lagstiftning som reglerar både sociala medier och internettjänster. För Apples del handlar det om att staten kan begära ut uppgifter om och data från indonesiska användare, vilket människorättsorganisationer har varnat kan utnyttjas för att tysta kritiska journalister och aktivister. Sociala medier som Twitter och Tiktok kan tvingas radera innehåll som är kritiskt mot staten.

För indonesiska Apple-användare, och användare i andra länder som agerar på liknande sätt, kan det vara bra att hålla koll på Apples lista över vilka data som skyddas av totalsträckskryptering och därmed inte kan lämnas ut till några myndigheter.