Ända sedan Iphone X och Iphone 8 släpptes har Apple använt samma nya A-chipp i samtliga nya Iphone-modeller som lanseras i september ett visst år, men nu kan det vara slut med det.

I höst kommer det enligt tidigare rykten bara vara Iphone 14 Pro och Pro Max som får ett nytt A16-chipp. Nu påstår analytikern Ming-Chi Kuo att Apple har gjort det till sin nya strategi för kommande års Iphone-lanseringar, rapporterar 9 to 5 Mac.

Om det stämmer kan vi räkna med att nästa års Iphone 15-familj kommer delas upp i två billigare modeller med A16 och två dyrare med A17.

Enligt Ming-Chi Kuo har Apple gått från att räkna med att 40–50 procent av försäljningen av Iphone 14-familjen blir Pro och Pro Max till att nu räkna med uppåt 60 procent. Pro-modellerna kostar visserligen mer att tillverka och chippen blir dyrare när Apple beställer färre, men det genomsnittliga priset är också betydligt högre och Apple verkar alltså räkna med att fler konsumenter är villiga att betala extra – speciellt om det är enda sättet att få de senaste chippen.