Macbook Air, Macbook Pro 13 tum, Mac Mini och Imac 24 tum är de Macar som använder Apples M1- och M2-chipp. Det gör att de har liknande prestanda som slår föregångarna med Intel-chipp med hästlängder i de flesta test. Men de delar också en del begränsningar. De har till exempel få kontakter för externa tillbehör.

En begränsning som kan göra att vissa kunder inte kan välja någon av dessa modeller – även om prestandan räcker och blir över – är att de maximalt kan hantera två skärmar. På modellerna med inbyggd skärm innebär det att du bara kan ansluta en enda extern skärm, medan skärmlösa Mac Mini klarar två. För en del arbetsuppgifter räcker det inte speciellt långt.

Läs också: Macbook Pro 13 tum – full fart med Apples M2-chipp

Så vad kan du göra annat än att hålla fast vid en äldre Intel-baserad Mac eller köpa en betydligt dyrare Macbook Pro 14/16 tum eller Mac Studio för att få M1 Pro/Max/Ultra-chipp som hanterar fler skärmar?

Displaylink och docka

Metod 1: Displaylink och en adapter eller docka

En beprövad metod för att använda fler skärmar än din dator normalt mäktar med är Displaylink-tekniken som översätter bildsignaler till usb och tillbaka igen. Det kräver en drivrutin och en adapter med dubbla skärmkontakter.

För att använda Displaylink måste du installera programmet Displaylink Manager. Senaste versionen är 1.7 som fungerar med Mac OS Monterey. Du måste godkänna flera funktioner i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet, bland annat skärminspelning (Displaylink Manager spelar inte in din skärm men använder samma funktioner som skärminspelningsprogram).

När programmet är igång kan du ansluta skärmarna till en Displaylink-kompatibel adapter eller docka. Inställningar för skärmarna gör du sedan i programmet och inte i Systeminställningar.

Så fungerar Displaylink
Med Displaylink kan du ansluta upp till fyra skärmar via usb, utöver den skärm du kan ansluta normalt via displayport/hdmi.

Renodlade adaptrar är ganska dyra så det kan vara bättre att välja en hubb eller docka med inbyggt stöd för Displaylink. Det finns ett stort antal från olika tillverkare som HP, Targus, Kensington och Sonnet.

Metod 2: Hyperdrive adapter eller docka

Hyperdrive är en relativt ny tillbehörstillverkare som började sin bana via en populär Kickstarter-kampanj och sedan dess har byggt ut sitt sortiment med olika prylar framför allt riktade mot Macanvändare. Företaget har hittat en annan lösning än Displaylink för att uppnå samma resultat: Två externa skärmar på Macbook Air och de andra M1/M2-Macarna.

Det kräver fortfarande att du installerar ett program, i det här fallet Instantview från Silicon Motion, och till skillnad från Displaylink kan du maximalt ansluta två skärmar på det här sättet (Displaylink kan hantera upp till fyra skärmar på Mac och sex på Windows). En annan begränsning är att den ena skärmen bara klarar 4k-upplösning med 30 hertz medan den andra får 60 hertz.

Hyperdrives lösning

Om du inte redan har en docka till datorn är det mest ekonomiska valet Hypedrive Dual 4k Hdmi 10-in-1 Usb-c Hub som kostar runt 1 900 kronor på Prisjakt. Förutom de dubbla skärmarna får du två usb-a-, en usb-c, en ethernet- och en ljudkontakt samt ytterligare en usb-c-kontakt för strömförsörjning med upp till 100 watt till datorn och alla tillbehör.

Metod 3: Airplay – gratis

Om du tycker teknikerna ovan är för dyra och krångliga och redan har en Apple TV kan du använda en tv eller skärm ansluten till den för att utöka skrivbordet via Airplay skärmdubblering. Med Apple TV 4K klarar den upp till 2880 x 1620 pixel upplösning och så länge ditt wifi är snabbt nog fungerar det riktigt bra för text, foton och annat statiskt innehåll. Spel och film går däremot inte lika bra.