Ett nytt hot mot Iphone-användare har dykt upp i form av ytterligare ett företag som liksom NSO Group säljer hackning av Iphone (och Android) som en tjänst till polis och andra myndigheter.

Den här gången hör företaget – RCS Labs – hemma inom EU, närmare bestämt i Italien. Enligt säkerhetsforskarna på Googles Threat Analysis Group som gjorde upptäckten har RCS Labs spionerat på användare i Italien och Kazakstan. CNN rapporterar att företaget listar myndigheter i flera Europeiska länder som kunder, så det är fullt möjligt att användare i dessa länder också har drabbats.

Själva hacket krävde att användaren klickade på en länk för att installera en app, men företaget använde flera nyskapande knep för att lura offren. Bland annat ska det ha samarbetat med mobiloperatörer för att stänga av offrets mobildata och sedan skicka ett sms med en länk till en app som påstås aktivera det igen.

De säkerhetsbrister i IOS som spionprogrammet utnyttjar har alla täppts av Apple, den senaste i IOS 15.2 som kom i början av december förra året. Det här visar vikten av att hålla telefonen uppdaterad – även om en del hot mot Iphone gäller oupptäckta säkerhetsbrister kan hackare fortsätta använda redan fixade fel i hopp om att hitta offer som inte har uppdaterat.