När vi testade nya Macbook Pro upptäckte vi att läs- och skrivhastigheten på lagringen verkade märkligt låg – kring 1 450 megabyte per sekund – men avskrev det som ett mjukvaruproblem. Vi var dock inte de enda som noterade den låga hastigheten, och nu har vi svaret på de låga resultaten.

Youtube-kanalen Created Tech plockade isär datorn och upptäckta att basmodellen med 256 gigabyte lagring bara har ett nand-chipp på 256 gigabyte, istället för två på 128 gigabyte som i föregångaren med M1.

Ssd:er kan uppnå sina högsta hastigheter just tack vare flera parallellkopplade chipp som fungerar lite som en raid-uppsättning. Genom att helt frångå denna effekt blir den nya modellen avsevärt långsammare på lagringsfronten. En bieffekt i en modell med bara 8 gigabyte arbetsminne kan också bli att andra uppgifter blir långsammare när minnet måste avlastas till den långsammare lagringen.

Som jämförelse har Macbook Pro 14 och 16 tum mellan fyra och åtta nand-chipp och läs- och skrivhastigheter kring 7 000 megabyte per sekund.