Vill du stoppa sajter så att de inte kan nås på din Mac har du många alternativ, både enklare och mer komplicerade med detaljerade inställningar. I den här guiden visar vi det enklaste sättet och tipsar om några andra mer avancerade alternativ.

Skärmtid

Mac OS har en inbyggd webbfiltreringsfunktion som kan vara lätt att förbise när du tänker på dig själv som vuxen användare. Skärmtid riktas visserligen mest mot barn, men kan även användas för att blockera sajter och för att ställa in andra begränsningar för dig själv. Du kan alltid kringgå Skärmtids begränsningar, men så fungerar det så klart även med andra filterfunktioner, så länge du är administratör på datorn.


Skärmtid
  1. Öppna Systeminställningar och klicka på Skärmtid.
  2. Välj Innehåll och integritet i listan till vänster.
  3. Slå på funktionen om den är avstängd.
  4. Byt Webbinnehåll från Obegränsad åtkomst till Begränsa webbplatser med vuxet innehåll. Klicka sedan på knappen Anpassat som dyker upp.
  5. I dialogrutan som öppnas kan du lägga till sajter du vill blockera (och sajter du vill tillåta trots att du har aktiverat porrfiltret).
Blockerat med Skärmtid
Blockerat med Skärmtid.

Innehållsblockerare

Om du bara är intresserad av att stoppa sajterna i webbläsare kan du använda en av många innehållsblockerare (reklamblockerare) som har stöd för att svartlista enstaka sajter. 1Blocker och Adguard for Safari är exempel på tillägg med en sådan funktion. Det finns ännu fler för Chrome och Firefox. Exakt hur du gör i varje tillägg varierar, men vanligtvis öppnar du tilläggets inställningar och letar upp en sektion med namn som ”Blacklist” och ”Restricted Websites”.

Hosts

Hosts-filen

Gillar du att knacka kod i en terminal? Då kan du blockera sajter i hela systemet med hjälp av hosts-filen. Den har sökvägen /etc/hosts och du blockerar en sajt genom att skriva till en ny rad på slutet formaterat så här:

127.0.0.1 example.com

Det här fungerar som en dns-server och när datorn försöker hitta ip-adressen till example.com får den svaret 127.0.0.1, vilket är din egen dator.

Pi-Hole

Skaffa en Pi-hole

Ett mer avancerat alternativ som dessutom kan stoppa sajter på hela nätverket och inte bara enskilda maskiner eller webbläsare är Pi-hole. Det är en dns-server du installerar på till exempel en Raspberry Pi eller en annan liten server (eller i en virtuell maskin på en större server du har).

Läs mer: Blockera skadliga sajter med Raspberry Pi och Pi-Hole