Den brittiske konsumenträttsaktivisten Justin Gutmann har valt att stämma Apple på 750 miljoner pund (motsvarande 9,4 miljarder kronor), detta med anledning av den uppmärksammade skandalen som fått namnet ”Batterygate” i media.

I korthet handlade Batterygate om att Apple medvetet gjorde äldre mobiltelefoner långsammare, detta utan att informera kunderna. Syftet med ändringen var enligt Apple att förhindra att enheterna stängdes av i förtid på grund av slitna batterier, men det var inte en förklaring som accepterades av alla.

– I stället för att välja det hedervärda och lagliga alternativet och erbjuda kunderna gratis ersättning, reparation eller kompensation valde Apple att vilseleda dem genom att smyga ut en uppdatering som saktade ner deras enheter med upp till 58 procent, säger Justin Gutmann i en kommentar till The Guardian.

Om Gutmann vinner målet kan 25 miljoner britter som köpt någon av de berörda Iphone-modellerna komma att dela på skadeståndet.

Apple har sedan tidigare bett om ursäkt för incidenten och under 2018 erbjöd man ersättningsbatterier till rabatterat pris. Dessutom har man gjort det möjligt för IOS-användare att själva bestämma vad som ska ske när batteriet är slitet.