Sommaren 2020 lämnade advokater för en grupp användare in en stämningsansökan mot Apple och en yrkan att klassas som grupptalan. Enligt stämningen tjänar Apple pengar på presentkortsbedrägerier på App Store.

Nu rapporterar 9 to 5 Mac att domaren Edward Davila vid distriktsdomstolen i norra Kalifornien har gett klartecken till stämningen att gå vidare, efter att ha nekat Apples begäran till omedelbart avslag. Domaren ogillar påståenden om att Apple var delaktigt i bedrägerierna, men skriver att kärandena har visat att Apple verkar ha tjänat pengar på dem och inte har ersatt de drabbade kunderna.

Domaren skriver också att det står klart att Apple är tekniskt kapabelt att avgöra vilka konton som använde de bedrägligt anskaffade presentkorten och stoppa utbetalningar av dessa pengar.

I ett exempel på presentkortsbedrägeri blir en person uppringd av någon som påstår sig ringa från amerikanska skatteverket IRS. Personen påstås ha gjort ett fel i sin deklaration och måste skyndsamt betala en avgift för att inte polisanmälas. Betalningen ska sedan ske via presentkort.

Det låter kanske som en lätt bluff att genomskåda, men enligt Federal Trade Commission kostade dylika bedrägerier amerikanska konsumenter knappt 300 miljoner kronor under 2020, varav en fjärdedel gällde Apple-presentkort.