Trött på att sitta och traggla igenom fil efter fil för att ändra namn på exempelvis en massa bilder från mobilen? Sluta genast och läs vidare så visar vi hur du snabbt och enkelt kan döpa om hundratals eller fler filer på en och samma gång! Mac OS har både ett enkelt inbyggt verktyg och det finns även flera mer avancerade tredjepartsprogram du kan utnyttja.

Inbyggt i Finder

Faktum är att du inte ens behöver lämna Finder för att döpa om flera filer på en gång. Mac OS filhanterare har en inbyggd funktion som dock, i likhet med många andra funktioner, inte är uppenbar eller lätt att hitta om du inte vet att den finns där.

Markera två eller fler filer. Öppna sedan Arkiv-menyn eller ctrl/höger-klicka för att visa kontextmenyn. Nu kan du se att kommandot ”Byt namn” har blivit ”Byt namn…” – välj det så visas en dialogruta (normalt när du ändrar namn på en enskild fil eller mapp gör du redigeringen direkt i filnamnet utan någon dialogruta).

Läs också: Så multitaskar du bättre på Macen med Mission Control

Här kan du välja mellan tre sorters ändringar, som du växlar mellan med rullgardinsmenyn uppe till vänster: Ersätt text, Lägg till text och Formatera.

Döp om flera filer med Finder

Ersätt text är sök-och-ersätt i filnamnen. Det kan du till exempel använda för att ta bort en bit text som ingår i många filnamn, som IMG i bildfiler (IMG_1153.jpg och IMG_1156.jpg kan bli bara 1153.jpg och 1156.jpg).

Lägg till text gör precis vad det låter som. Om du till exempel har ett gäng foton från en semester som redan har datum i filnamnet kan du lägga till något som beskriver vilken semester det var (1153.jpg och 1156.jpg kan bli Legoland_1153.jpg och Legoland_1156.jpg).

Döp om flera filer med Finder

Under Formatera ändras hela namnet i alla filer. Här kan du fylla i ett grundnamn och välja om det ska följas av ett indextal, ett sekvensnummer eller dagens datum och nuvarande klockslag. Du kan även välja att placera siffran/datumet före namnet (IMG_1153.jpg och IMG_1156.jpg kan bli Legoland_1.jpg och Legoland_2.jpg)

Tyvärr tar det slut här. Du kan inte exempelvis lägga till datum från fotons exif-data.

A Better Finder Rename

Tredjepartsprogram till undsättning

Vill du döpa om många filer med mer finess än så här kan du använda något av en rad tredjepartsprogram med betydligt mer avancerade inställningsmöjligheter. Det mest kända programmet är A Better Finder Rename, som har funnits sedan urminnes tider (version 6.3 är den äldsta som listas på utvecklarens webbplats – den släpptes 2004). Ett annat alternativ är Renamer som även ingår i Setapp.

Med A Better Finder Rename kan du till exempel välja att lägga till ett datum efter nuvarande filnamn samt välja både hur datumet ska formateras och vilket datum som ska användas (då filen skapades eller modifierades, dagens datum eller när ett foto togs enligt dess exif-data). För musikfiler kan du använda mp3/aac-taggar, och för riktigt avancerade operationer kan du använda förinställda fillistor eller regex.