När Apple släpper en ny produkt utan pompa och ståt är det lätt att tro att det inte är något särskilt som lanseras. Och det stämmer kanske överens med nya Ipad 10:e generationen. Ska vi vara elaka är det enda som är nytt färgerna. Men är det verkligen så illa? 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ipad 10:e generationen är ingen dålig surfplatta. Den är förmodligen med råge snabbare än alla Android-plattor som finns på marknaden. Detta trots att den har en processor med ett par år på nacken. Problemet med nya Ipad är inte hårdvaran, nåja, utan att den sitter som en katt bland hermelinerna i Ipad-sortimentet.

Positivt

  • Färgglad!
  • Facetime-kameran är rättplacerad
  • Gör vad den ska
  • Fantastisk byggkvalitet

Negativt

  • Processorn är två år gammal
  • Dongel krävs för att ladda pennan

När vi packar upp nya Ipad 10:e generationen kan vi glatt konstatera att den i varje fall är färgglad. Exemplaret vi testar är tillverkat i gult anodiserat aluminum. Utseendemässigt är det annars inte mycket som skiljer den från Ipad Air som lanserades i våras. Som också gick att få i olika färger, dock mer sobra sådana.

Skärmen är numera snudd på 11 tum, 10,9 för att vara exakt. Det är en skärm som Apple kallar Liquid Retina som har upplösningen 2360 × 1640 med 264 pixlar per tum, med max ljusstyrka på 500 cd/m². Samma specifikationer som Ipad Air. Även om den saknar hdr är det fortfarande en bra skärm. Den saknar dessvärre dynamisk frekvensuppdatering, men har Truetone som tröst.

På det hela taget en skärm som vi inte kan klaga på.

Ipad 10

Måtten är även de snudd på identiska, Ipad 10:e gen har blivit såväl en millimeter bredare som högre och 0,9 millimeter tjockare. Den har också gått upp 16 gram. Obetydlig skillnad således.

Istället för Face ID får du här Touch ID, som fungerar precis lika bra som på Ipad Air.

Än så länge en Ipad Air Light med andra ord.

Två år gammal processor

Processorn som sitter i den här är en A14 Bionic, det vill säga en som har två år på nacken. Det är ingenting som märks. Klipper du en video i Imovie kan du ha två 4k-strömmar utan att det hackar. Problemet är väl att den förmodligen inte kommer att ha stöd för nya IOS-versioner lika länge som Ipad Air, som trots allt har en M1 på insidan.


Men idag märker du ingen större skillnad när du spelar, surfar, kolla på video eller vad det nu kan vara. Enligt Apple är den tre gånger snabbare än den bästa Android-plattan. Å andra sidan, att matcha Apples kisel mot Qualcomms är som att matcha Mike Tyson mot en sjuåring.

Äntligen, Apple!

Om vi ska kika på nyheterna kan vi meddela att Apple – ÄNTLIGEN! – har placerat Facetime-kameran på långsidan! De flesta som använder Ipad har den i landskapsläge när de arbetar med den. Har du den placerat i ett av alla tangentbord som finns är den garanterat i det läget.

Test: Högt betyg till nya Ipad Pro – hiskeligt snabb!

Med en kamera på kortsidan i landskapsläge såg det alltid ut som om du inte tittade på personen du pratade med. Ett problem som nu inte längre finns. Tack för det, Apple!

Ipad 10
Nu kan du titta rakt in i kameran när Ipad är i landskapsläge.

Facetime-kameran, som har en 12-megapixel sensor, grejar att fånga dig eller andra saker i 1080p. Du kan spela in video med 25, 30 eller 60 bilder per sekund. Resultatet är faktiskt bra. Och nu kan de du pratar med äntligen se dig i ögonen.

Kameran på baksidan är en vidvinkel på 12 megapixel med bländaren ƒ/1,8. Med den kan du filma i 4k med 24, 25, 30 eller 60 bilder/s. Resultatet är riktigt bra, så länge du har gott om ljus. Så fort det är mörkare blir det grynigt.

Ipad 10
Det sitter högtalargaller i alla fyra hörnen, men ljudet är nu stereo i landskapsläget. Perfekt för film!

Visst kan du även plåta med Ipad, men de flesta lär ju inte ta med sig den som kamera, men om det behövs går det och bilderna bli bra, så länge det är något sånär ljust. I mörker blir även bilder gryniga. Däremot är den perfekt för att skanna dokument och kvitton – om det är ljus i rummet.

Ipad 10 har även nu begåvats med wifi 6 (802.11ax) samt 5g, om du väljer den modellen.

Mer äntligen och välkommen till dongel-staden

Apple har även skrotat lightning-kontakten i Ipad 10:e gen. Nu ståtar den med usb c och alla är glada. Nja, inte helt. Är du en användare av första generationens Apple Pencil, den med lightning-kontakt, måste du använda en dongel för att kunna ladda den.

Ipad 10
Vi kan nästan höra Phil Schiller hojta "courage" i bakgrunden.

Detta innebär att du inte får glömma, eller ännu värre, tappa bort, dongeln när du lämnar hemmet. Skulle du tappa bort den går det att köpa ny från Apple för 130 spänn. Plus att det ser otrloigt fånigt ut.

Sammanfattning

Tionde generationens Ipad är inte alls dålig. Är du en glad konsument vars nuvarande Ipad börjar bli gammal och seg, då är det här för dig. Vill du ha mer krut i grejerna, men inte betala de hiskeliga summor som Ipad Pro numera kostar, då ska du istället köpa Ipad Air. Då kan du dessutom köpa Apples Magic Keyboard som, till skillnad från nya Magic Keyboard Folio, går att ha i knät.

För Ipad 10 får du betala 6 595 kronor för ingångsmodellen, utan gsm, och med 64 gigabyte minne. Samma modell med gsm kostar 8 795 kronor. Priset har gått upp, men å andra sidan är dollarn urstark och kronan svag.

Det här är ingen dålig produkt. Den gör vad den ska, byggkvaliteten är på topp och med sina glada färger är den dessutom snygg.

Specifikationer

Produktnamn: Ipad 10
Tillverkare: Apple
Testad: Oktober 2022
Systemkrets: A14 Bionic
Lagring: 64 eller 256 GB
Skärm: 10,9 tum liquid retina, 2 360 x 1 640 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel
Anslutningar: Usb c
Kommunikation: 5g, wifi 6 & bluetooth 5.2
Operativsystem: IOS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, nano- och e-sim
Batteri: Upp till 10 timmars wifi-surf eller videouppspelning
Storlek: 24,86 x 17,9 x 0,7 cm
Vikt: 477 (wifi) gram, 481 (gsm)
Pris: från 6 595 kronor hos Apple

Prestanda

Antutu: 708 339
Geekbench 5 Multicore: 4 096
Geekbench 5 en kärna: 1 547
Geekbench 5 Compute: 12 434
Wild Life Unlimited: 8 816
Läshastighet, lagring: 835 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 669 MB/s

Betyg: 4 av 5