Öppna utskriftsformat i ett program som använder Mac OS standarddialoger på Mac OS 12 eller någon av de tidigare versionerna av Mac OS X och du möts av en tråkig dialogruta utan några större ikoner eller annan grafik.

Gör samma sak i betaversionen av Mac OS 13 Ventura och du möts av en för gamla Macveteraner välbekant figur: Clarus the Dogcow. En del av utvecklarna som är med och gör Ventura var inte ens födda när Mac OS X släpptes utan Clarus.

Clarus är en ko eller hund (eller hundko?), en av många ikoner som designades av Susan Kare i Macens barndom. Den ingick då i typsnittet Cairo men Annette Wagner gjorde senare en uppförstorad variant som användes i dialogrutan utskriftsformat för att visa om en sida skrivs ut liggande eller stående. Där var den kvar tills Mac OS 9.2.2, den sista versionen av ”klassiska” Mac OS.

I mitten av 90-talet stod en Clarus-skulptur i trädgården på 1 Infinite Loop och Apple hade en webbsida dedikerad till henne, men 1998 tog Apple ner skulpturen och började ta bort referenser på olika ställen tills hon till slut var helt borta.

Den nya versionen av Clarus i Ventura är vektorbaserad och har en mjukare och aningen annorlunda form än den gamla, men är sig samtidigt lik. Upptäckten av Clarus gjordes av Shadowfacts, som även har hittat var själva ikonen ligger gömd i systemet och visar hur andra utvecklare kan använda den i sina program.