Möjligheten att använda den snabba nvme-lagringen som tillfällig lagring för virtuellt minne (så kallat swap-utrymme) är en av orsakerna att kommande multitaskinggränssnittet Stage Manager kräver en Ipad med M1-chipp, enligt Apples mjukvarudirektör Craig Federighi.

Det låter som en rimlig förklaring, men hur kommer det sig i så fall att Stage Manager fungerar på basmodellen av senaste Ipad Air med M1 och 64 gigabyte lagring? Apple påpekar att swap-lagring i Ipad OS 16 bara fungerar på Ipad Air med 256 gigabyte lagring, förmodligen eftersom 64 gigabyte ger för lite utrymme eller är för långsamt.

Utvecklaren Steve Troughton-Smith påpekade denna lite märkliga detalj, och även andra användare som har testat utvecklarbetan bekräftar att Stage Manager mycket riktigt fungerar på basmodellen av Ipad Air.

Craig Federighi har med andra ord inte gett den slutgiltiga förklaring han trodde. Många användare med förra generationens Ipad Pro har uttryckt sitt missnöje med att en central ny funktion i operativsystemet inte kommer till deras mindre än två år gamla enheter. Samma sak gäller Ipad Air, där den förra modellen var aktuell fram tills i början av mars i år så vissa kunder har inte ens haft den ett halvår.