Adobes fotohanterings Lightroom är ett populärt verktyg bland både proffs och amatörfotografer som gör det enkelt att organisera bilder, ”framkalla” bilder i råformat och göra en hel del redigering.

Nu har Lightroom för Mac, Windows, IOS och Android fått en stor uppdatering med flera nyheter.

Stöd för att lägga till videofiler i Lightrooms bibliotek har funnits länge, men du har inte kunnat göra något mer med dem i programmet. I den nya uppdateringen kan du både trimma klippen i början och slutet och använda Lightrooms exponeringsinställningar för att förbättra färger och exponering. Du kan även kopiera inställningar du gjort från ett klipp till ett annat precis som med foton, och använda förinställningar, inklusive ai-baserade ”rekommenderade förinställningar”.

Förinställningar får en nyhet i form av en intensitetsinställning, så att du kan välja en starkare eller svagare effekt, och ett gäng nya premium-förinställningar framtagna av olika experter.

Lightroom får även till slut en funktion för att ta bort röda ögon i foton tagna med blixt rakt framifrån med ett enda klick, och ett nytt jämförelseläge för att visa två bilder sida vid sida.

Lightroom Classic får också del av nyheterna som rör förinställningar, men får nöja sig med existerande begränsade redigeringsmöjligheter för videor och nuvarande röda ögon-borttagare som inte är ai-baserad.