Uppdatering (2022-06-29):

Fungerar visst som hubb men utan några nyheter

Höstens systemuppdateringar från Apple innehåller flera stora nyhet i Homekit, inte minst stöd för den nya Matter-standarden som snart väntas göra livet enklare för smarta hemmet-entusiaster.

Vi har tidigare rapporterat att Ipad inte längre kommer kunna användas som hubb för Homekit och Hem-appen, men nu har Apple förtydligat för The Verge att det inte riktigt stämmer.

Den som inte är intresserad av några av nyheterna i Homekit kommer nämligen kunna uppdatera sin Ipad till Ipad OS 16 och fortsätta använda den som hemhubb, men får alltså inte glädja av några nya funktioner.

Ipad har aldrig varit en optimal hubb för Homekit eftersom den är batteridriven och måste stanna på ditt wifi-nätverk för att allt ska fungera. Apple TV eller Homepod är bättre alternativ.


Tidigare:
Sedan några år tillbaka är det möjligt att använda en Homepod, Apple TV eller Ipad som hemhubb, något som bland annat gör det enkelt att fjärrstyra smarta prylar som använder sig av Homekit.

När Ipad OS 16 lanseras till hösten kommer emellertid möjligheten att använda en Ipad som hemhubb att försvinna, något som har väckt en hel del kritik under de senaste dagarna.

Apple har inte förklarat varför stödet för Ipad försvinner, men möjligtvis är det ett sätt att öka försäljningen av Homepod och Apple TV.

Det kan nämnas i sammanhanget att det ryktas om en ny pryl som kombinerar Apple TV och Homepod, så det kan också vara en förklaring till Apples agerande.