Apple håller på att ta bort en av de stora kvarvarande skillnaderna mellan Mac och Ipad när det gäller grundläggande funktionalitet: Möjligheten att installera drivrutiner för att kommunicera med extern hårdvara.

Ipad OS 16 får nämligen stöd för Driverkit, det moderna ramverk för drivrutiner som Apple lanserade i Mac OS 10.15 Catalina. Driverkit ersätter gamla och är säkrare och kan krascha utan att dra med sig hela systemet.

Driverkit kräver en Ipad med M1-chipp eller senare. Apple specificerar inte varför, mer än att det ”möjliggörs av kraften i M1”. Ipad Pro med M1 har stöd för thunderbolt, vilket utvecklare kan utnyttja för drivrutiner som kommunicerar över pci-express-gränssnittet, men även nya Ipad Air med M1 stöds och den har inte thunderbolt utan bara usb 3.2 gen 2.

Till att börja med kommer drivrutiner för usb, pci-express (thunderbolt) och ljud stödjas. Nätverksskort och inmatningsenheter stöds till att börja med inte. Drivrutinerna installeras via en app, till exempel en styrapp för ett visst hårdvarutillbehör, men utvecklare kan välja att göra dem tillgängliga även för andra appar. På så vis kan till exempel ett externt ljudkort få en drivrutin som kan användas av musikappar från olika utvecklare.

Externa ljudkort är en av de viktigaste tillbehörskategorier som nu kommer öppnas för Ipad, men även pci-expresskort (med undantag för grafikkort, som inte heller stöds på Macar med Apple Silicon).