En av nyheterna i Ipad OS 16 är Stage Manager, en funktion som gör att du kan visa flera fönster samtidigt och ändra storleken på fönstren. Med andra ord blir din Ipad mer lik en Mac.

Stage Manager kommer endast göras tillgängligt på modeller med M1-chippet, något som har väckt en hel del kritik.

Nu säger Apples mjukvaruchef Craig Federighi att det hela beror på att man vill att fönsterhanteringen ska vara så responsiv som möjligt.

– Det är bara M1-modellerna av Ipad som kombinerar DRAM med hög kapacitet och högpresterande NAND på ett sätt som gör att virtuella minnesbyten går blixtsnabbt. Vi har helt enkelt inte den förmågan på de andra systemen, säger Craig Federighi i en intervju med Techcrunch.

Federighi lyfter även fram att Stage Manager kan användas med högupplösta skärmar, något som är för krävande för pekplattor som saknar M1-chippet.

Sedan tidigare har Apple lämnat ett liknande besked till den kanadensiska teknikprofilen Rene Ritchie. Så här lyder det uttalandet:

– Stage Manager är en fullt integrerad upplevelse som erbjuder en helt ny fönstervisningsupplevelse som är otroligt snabb och responsiv och låter användare köra åtta appar samtidigt över Ipad och en extern skärm med upp till 6k-upplösning. Att leverera den här upplevelsen med snabbheten användare förväntar sig av Ipad kräver ett stort internt minne, otroligt snabb lagring och flexibel I/O för externa skärmar.

Ipad OS 16 och Stage Manager förväntas släppas någon gång i september.