Apples kartor firar 10-årsjubileum i höst, och har kommit väldigt långt sedan den minst sagt svajiga starten. I början var det få som övergav Google Maps för Kartor, men i de länder som har fått Apples nya, uppgraderade 3d-kartor är det många som föredrar dessa.

På vissa områden är Google Maps dock fortfarande bättre eller bara mer funktionsrikt. Ett sådant är färdbeskrivningar för rutter med fler än ett stopp – det finns helt enkelt inte i Apples kartor.

I höst blir det till slut ändring på det, då Apple kommer lägga till stöd för att lägga till ytterligare stopp längs resvägen i Kartor på IOS 16, Ipad OS 16 och Mac OS 13. Du kan planera en rutt på en enhet och sedan öppna den på en annan.

Andra nyheter som kommer till Kartor är biljettpriser för kollektivtrafik och möjligheten att hantera kollektivtrafikkort utan att öppna Plånbok.

Apples nya, uppdaterade kartor med bland annat byggnader i 3d och fler terrängdetaljer kommer till elva nya länder i höst, men Sverige ingår inte. Trots att företagets kartläggningsbilar har kört runt i Sverige sedan sommaren 2020 är insamlingen inte klar. På Apples webbplats avslöjas att Apple håller på att samla in data i hela landet under sommaren.