Utnyttjar du din Mac fullt ut? Mac OS har många praktiska funktioner som ökar produktiviteten och gör arbetet vid datorn mindre monotont. Kortkommandon och automatisering är två exempel, men det mest tillgängliga är kanske multitaskingfunktionen Mission Control och de närliggande funktionerna virtuella skrivbord och Aktiva hörn. Om det inte är funktioner du brukar använda har du mycket att vinna på att börja med det.

Mission Control

Mission Control är Apples namn på det grafiska gränssnitt för multitasking – att växla mellan öppna fönster på olika sätt och hantera virtuella skrivbord – som Mac OS har haft sedan 2011, eller egentligen ända sedan 2003 då funktionerna hade namnen Exposé och Spaces.

Det hela påminner en del om IOS multitaskinggränssnitt, som du visar genom att svepa uppåt från botten av skärmen på en Iphone eller Ipad med Face ID, eller dubbelklicka på hemknappen på en äldre enhet. Klicka på Mission Control-knappen på tangentbordet, en ikon bestående av tre rektanglar i olika storlek (F3, men var F9 på en del riktigt gamla tangentbord) så visas alla öppna fönster på ditt nuvarande skrivbord, med Dock längst ner och en smal rad överst där det åtminstone kommer att stå Skrivbord 1.

Virtuella skrivbord

Listan längst upp handlar om virtuella skrivbord, men också om program i helskärmsläge. När du för pekaren över området expanderar det och visar större förhandsvisningar av innehållet. En plusknapp dyker också upp till höger. Klicka på den så skapar du ett nytt virtuellt skrivbord.

Med flera virtuella skrivbord kan du placera olika program på olika skrivbord och få bättre översikt utifrån olika teman, till exempel ett jobbskrivbord och ett privatskrivbord. För att flytta ett programfönster till ett annat skrivbord kan du hugga tag i fönstret, klicka på Mission Control-tangenten och dra och släppa fönstret på ett annat skrivbord i listen längst upp.

För att växla mellan de olika öppna virtuella skrivborden kan du antingen gå via Mission Control, kortkommandona ctrl+höger/vänster-pil eller genom att svepa i sidled på styrplattan med tre eller fyra fingrar (två fingrar på Magic Mouse).

Tilldela till ett visst skrivbord

Du kan ställa in ett programs alla fönster att alltid visas på ett visst skrivbord. Växla först till skrivbordet du vill ha dem på. Ctrl/höger-klicka sedan på programmets ikon i Dock och välj Alternativ -> Tilldela till det här skrivbordet (eller skrivbordet på skärmen X om du har fler än en skärm).

Mac OS är tyvärr inte helt perfekt på att komma ihåg på vilka skrivbord du lägger fönster, efter en omstart kan du bli tvungen att flytta fönstren till rätt skrivbord igen, såvida du inte låser programmet till ett visst skrivbord. Säg att du till exempel har flera Safari-fönster som du vill ha på olika skrivbord – efter varje omstart hamnar allihop på det skrivbord som råkar vara öppet när systemet startar.

Andra vyer

Förutom det vanliga Mission Control-gränssnittet finns ytterligare två vyer du kan aktivera: Programfönster och Skrivbordet. På en del äldre tangentbord har en eller båda av dessa egna tangenter bland funktionstangenterna, men annars får du använda kortkommandon eller ändra tangentbordsinställningarna med till exempel Karabiner Elements.

Programfönstervyn (kallas numera Appfönster) visar det aktiva programmets alla fönster medan andra programs fönster döljs i bakgrunden. Skrivbordsvyn döljer samtliga fönster och visar därmed filer och mappar på skrivbordet.

Aktiva hörn

Aktiva hörn

Funktionen Aktiva hörn har också hängt med sedan Mac OS tidiga dagar i början på 2000-talet. Numera ligger dess inställningar i Systeminställningar -> Mission Control. Klicka på Aktiva hörn så visas en ny meny med en bild på skrivbordet och en rullgardinsmeny per hörn.

För varje hörn kan du välja någon av ett litet antal funktioner, och därefter kan du aktivera den funktionen genom att helt enkelt flytta pekaren till det hörnet. Det här fungerar bäst när du bara använder en skärm, eftersom det kan bli udda beteende med de ”inre” hörnen med flera skärmar. Som resten av Mission Control gör det också mer nytta ju mindre skärmutrymme du har.

Om du har flera fönster öppna kan du med Aktiva hörn snabbt få åtkomst till filer på ditt skrivbord.

Aktiva hörn är enklare att använda än kortkommandon, om du ofta använder mus eller styrplatta mer än tangentbordet. Med en mus med hög känslighet går det otroligt snabbt att skjutsa iväg musen till ett visst hörn och till exempel visa Mission Control.