2020 köpte Apple upp populära väderappen Darksky som fanns för både IOS och Android, och lade snart ner Android-versionen.

Undan för undan har företaget börjat införa en del av Darkskys mer avancerade väderleksuppgifter i IOS, men Darksky var även populärt bland tredjepartsutvecklare med ett programmeringsgränssnitt (api) som kunde användas för att förse andra appar med väderdata.

Darkskys api kommer stängas av i slutet av mars 2023, och en del utvecklare har oroat sig över vad de ska använda istället.

Apple har nu presenterat Weatherkit, ett nytt utvecklarramverk och api som kommer ersätta Darksky fullt ut. Inklusive på Android.

På Apples plattformar kan utvecklare lägga till väderfunktioner med Swift-kod, men det finns även ett rest-api för både webbplatser och ”andra plattformar”. Apple nämner inte Android, Windows och andra system men med ett standard-api är det tydligt att även utvecklare på dessa plattformar kommer kunna utnyttja Weatherkit.

Weatherkit är en separat tjänst från Apples utvecklarprogram, med egen prissättning. De första 500 000 anropen varje månad är gratis, därefter kostar varje miljon anrop motsvarande knappt 500 kronor.