Andra generationens Apple Silicon är här. Som väntat är det M2-chippet som har gjort entré och snart kommer att sitta i nya Macbook Air och Macbook Pro 13 tum. Chippet är grunden till kommande chipp i M2-familjen och vi kan därför titta på nyheterna för att se vad vi kan förvänta oss i kommande uppdateringar av Macbook Pro, Mac Studio och även nästa Mac Pro.

Samma tillverkningsprocess – förbättringar i designen

M2 tillverkas med TSMC:s 5-nanometersprocess, precis som föregångaren. Det var väntat eftersom de flesta har räknat med att M2 bygger på samma arkitektur som A15 i Iphone 13-familjen. Förbättringarna i processorn bygger därför inte på att tillverkningen gör den effektivare, utan på bättre design. Och fler transistorer – M2 har över 20 miljarder, mot 16 miljarder i M1.

M2 graf vs 10 core Intel
Foto: Apple

I likhet med M1 har M2 åtta processorkärnor – fyra högpresterande och fyra energisnåla. De är enligt Apple 18 procent snabbare, vilket ligger i linje med vad A15 ger jämfört med A14. Apple har också jämfört med Intels 12-kärniga Alder Lake processor Core I7-1260P, och säger att M2 ger ”90 procent av prestandan med en fjärdedel av strömförbrukningen”. Med det kan vi alltså räkna med att M2 inte kommer piska Intels snabbaste processorer i Geekbench.

Grafikkretsarna har däremot gått från 7 eller 8 till 8 eller 10, och ger en 35-procentig ökning av grafikprestandan. Det räcker fortfarande inte för riktigt tuffa spel och tunga 3d-program, men tillsammans med kommande Metal 3-ramverket ser det lovande ut.

Neural Engine, Apples namn på maskininlärningskretsarna i chippet, har blivit 40 procent snabbare med upp till 15,8 biljoner operationer per sekund.

Andra förbättringar i M2 är en ny mediamotor, som bland annat lägger till hårdvaruaccelererad kodning och avkodning av video i Prores-formatet och video med 8k-upplösning, samt en bättre bildsignalprocessor som bland annat ska hjälpa webbkameran ge bättre bild under videosamtal.

Mer minne åt folket

En av de klagomål som funnits på M1 är att den maximala mängden internminne är lågt, 16 gigabyte. Det enhetliga minnet som delas av chippets olika delar är extremt snabbt och effektivt, men i vissa program räcker det helt enkelt inte. En mycket glädjande nyhet i M2 är att du kan välja till upp till 24 gigabyte minne, vilket lämnar betydligt mer utrymme för tunga program.

Apple

Det här är särskilt bra för de som inte har något behov av den högre hastigheten i M1 Pro/Max/Ultra, men som inte klarar sig med 16 gigabyte minne. Minnesbandbredden har också ökats med 50 procent till 100 gigabyte per sekund.

Vad kan vi förvänta oss i M2 Pro, M2 Max och M2 Ultra?

Nu är det så klart inte 100 procent säkert att Apple kommer att uppdatera alla dessa chipp till M2-familjen. Det är fullt möjligt att M1 Ultra följs av M3 Ultra i slutet av nästa år, om Apple inte vill uppdatera sina Macmodeller för ofta. Men om vi gissar att alla tre kommer få en M2-variant finns det en del förutsägelser vi kan göra.

  • Mer minne – vi skulle inte förvånas om M2 Pro klarar 48 gigabyte minne, M2 Max 96 gigabyte och M2 Ultra 256 gigabyte.
  • Ännu fler grafikkärnor – M1 Pro har dubbelt så många som M1 och M1 Max har fyra gånger så många. Vi räknar med att M2-varianterna fortsätter med det och får upp till 20 respektive 40 grafikkärnor, med 80 kärnor i M2 Ultra.
  • Nya avancerade funktioner – M1 Pro införde hårdvaruaccelererad kodnign och avkodning av video, som nu har dykt upp även i M2. Det skulle inte förvåna oss om de större varianterna av M2 också får något helt nytt. Men vad det skulle kunna vara vågar vi inte gissa.

Trots stora förbättringar på flera punkter har M2 fortfarande vissa brister. Främst av dessa är att chippet bara stödjer maximalt två skärmar (en extern på Macar med inbyggd skärm). Många användare behöver fler skärmar än så och tvingas fortfarande välja Macbook Pro eller Mac Studio enbart på grund av det. Vi hoppas att M3 till slut kommer åtgärda det med stöd för minst tre skärmar totalt.