Belackarna suckar av besvikelse efter WWDC och kräver sitt futuristiska headset alternativt ar-glasögon. Apple, ett företag som hela tiden pratar sig varmt om integritet, lär knappast släppa ett par glasögon med inbyggda kameror som hela tiden läser av sin omgivning.

Kommer ni inte ihåg vilken backlash Google Glass fick? Det fanns till och med butiker och restauranger som förbjöd sina gäster att använda dem. Det plus faktumet att de flesta vanliga människor faktiskt inte vill gå omkring med något planterat på näsroten som konstant översköljer användaren med information. Om ni inte tror mig, ta en titt på vr-gaming. Antalet användare är inte många och de flesta som har köpt ett vr-headset använder det inte ens.

Vad Apple däremot presenterade, som är minst lika stort, var uppdateringar som användare faktiskt vill ha. Och det nya M2-chippet – bara det är en större nyhet än ett headset!

Sjumilakliv

Apple tar nu sjumilakliv med sina strömsnåla och samtidigt kraftfulla processorer, som lämnar Intel och AMD bakom sig. De ger helt enkelt befintliga och framtida användare vad de vill ha: längre batteritid och bra skjuts i datorn. Apples chipp har högre prestanda per watt än någon annan.

Apple passade även på att släppa två datorer utrustade med M2, nya Macbook Air och 13-tums Macbook Pro. Uppseendeväckande här var att det bara var Macbook Air som förärades med en pressrelease. Mitt stalltips är att Macbook Pro 13, som dessutom har kvar Touch Bar – en funktion lika populär som en överskinkad calzone på matbordet – är på väg ut.

Och att det pratades om gaming på Mac! Är det möjligtvis ett framtida mål att få över fler spelutvecklare? Om spel återkommer som tema på nästa Mac-event lär det definitivt vara ett mål.

En annan intressant nyhet är att Apple implementerar Nycklar, som stöder FIDO-standarden. Med denna förhindras phishing och läckta lösenord, då alla lösenord ersättas av biometriska diton, som aldrig lämnar datorn.

Ingen fönsterhantering

Ipad OS fick Stage Manager istället för klassisk fönsterhantering á la Mac. Oavsett vad Apple säger, kommer inte Ipad att kunna ersätta en dator. Och det är förmodligen inte något Apple heller vill göra. Men man uppgraderar Ipad OS lagom mycket för de som ändå tar språnget och byter ut sin dator mot en Ipad. Det är trots allt bättre att man kannibaliserar på sina egna produkter än att någon annan gör det och det är precis vad skedde med Ipod. När Iphone-försäljningen tog fart saktade Ipod-försäljningen av markant.

Den nya säkerhetsfunktionen Safety Check, avsedd för användare som riskerar att utsättas för våld av någon närstående, var också i linje med Apples integritetstänk. Funktionen gör det möjligt att snabbt ta bort all åtkomst som givits till andra personer, samt har även en nödåterställning med vilken användaren enkelt kan logga ut från Icloud på alla sina andra enheter, nollställa integritetsbehörigheter samt begränsa meddelanden till enbart den enhet som används för stunden. Återigen, säkerhet och integritet. Inte glasögon.

På det hela var nyheterna som visades upp förväntade. Inga rymdskepp lanserades, inga glasögon eller självkörande bilar – produkter som ligger utanför Apples fokus.

Räkna istället med att Watch OS kommer att få fler avancerade medicinska funktioner i framtiden. Det är inte lika sexigt som en självkörande bil. Men det är bra för Apples affärsverksamhet. Och det som är bra för affärsverksamheten kommer alltid att vara i fokus.

PS Ingen ny Ipad Pro! Blir det en stor gemensam Iphone & Ipad-lansering till hösten eller är det komponentbristen som spökar?