Testad produkt: Macbook Pro 13" M2
Aktuellt pris: 17 490 kronor hos Webhallen

Under WWDC 2022 visade Apple upp sin nya processor M2. De första datorerna som utrustas med M2 är Macbook Air och datorn vi nu har fått in för test: 13-tums Macbook Pro.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Nya Macbook Pro 13” ser likadan ut som den förra. Den stora nyheten sitter på insidan: M2-chippet. Och visst går det undan med det under huven. Det här är en rapp dator som grejar det mesta du slänger åt den. Dessvärre har den fortfarande Touch Bar istället för riktiga funktionstangenter. Den har inte heller fått Magsafe och dras fortfarande med endast två anslutningsportar.

Positivt

  • Snabb
  • Fortfarande grym design
  • Bra skärm
  • Musplattan och tangentbordet

Negativt

  • Touch Bar!
  • Saknar Magsafe
  • Saknar adaptiv skärmuppdatering
  • Dåligt med anslutningsmöjligheter
  • Långsam lagring i basmodellen

Vi kan ju börja med att konstatera att den till sitt yttre ser exakt likadan ut som föregångaren. Något som vi inte har några direkta problem med – bra, funktionell design är bra funktionell design. Det är en slimmad dator som väger ringa 1,4 kilo. Och den är fortfarande jäkligt snygg att skåda.

När den är uppfälld tittar du på en retinaskärm alternativt tangentbordet. Och ja, dessvärre sitter en av århundradets mest usla idéer ovanför tangentbordet kvar, likt en magnifik finne placerad mitt på näsan: Touch Bar.
MacBook Pro M2
Touch Bar. Älskad av få, avskydd av många.

Det enda sättet vi kan beskriva den på är med ordet usel. Den är hopplös att använda, den distraherar dig när du skriver genom att flasha emojis i tid och otid. Du kan inte heller använda känsel/muskelminne för att exempelvis stänga av ljudet, då det inte finns några fysiska knappar att använda som riktmärke. Vi. Gillar. Den. Inte.

Webkameran har inte heller fått någon kärlek utan är fortfarande på 720p. Visserligen trixar och fixar M2-chippet så att bilden ändå blir bra, men det står trots allt 2022 i kalendern. Däremot är mikrofonerna mycket bra!

Det bakbelysta tangentbordet håller däremot samma höga klass vi är vana vid och tack och lov för att Apple dumpade sitt butterfly-keyboard. Musplattan är sjukt bra och ger en härlig taktil känsla när den används. Den är exakt och skulle vi bara recensera enabart den skulle den få en sexa i betyg på femgradig skala.

MacBook Pro M2
Apples Touch Pad är bäst i klassen och piskar i princip allt i pc-lägret.

Skärmen är helt okej. En 13,3-tums led-bakbelyst ips-skärm med upplösningen 2 560 × 1 600, 227 pixlar per tum, ljusstyrka på 500 cd/m² och P3 färgomfång. Den har också True Tone, som gör att färgerna anpassas till rummets belysning. Vad som även här är uppseendeväckande, då det är en så kallad "Pro" modell, är att den saknar Promotion, Apples namn för deras adaptiva uppdaterings­frekvens.

Anslutningsmöjligheterna är det si och så med. Apple envisas med att kalla den här modellen för ”Pro”, vilket innebär en dator för exempelvis professionella fotografer. Är det inte då underligt att den saknar minneskort-läsare? Det enda som finns är två Thunderbolt-/usb 4-portar. Och med nya Macbook Air i antågande, som nu får Magsafe-laddare, blir det än mer underligt. Behöver du ladda den här datorn har du en port kvar att leka med. Nya Macbook Air, som är en dator för "vanliga" användare, kommer att ha två lediga portar när den laddas.

Är det här verkligen en Pro-dator?
Apple, hur tänker ni?

MacBook Pro M2
Ynka två anslutningsportar är allt du får. Pro? Näppeligen.

M2 är snabb som tusan

Hur är då den nya processorn? Kort och gott snabb. Det kanske inte märks lika mycket vid vardagligt användande. Det är visserligen mer stuns när du surfar eller startar ett program. Photoshop, som inte alls är långsamt på en M1-dator, startar på nolltid. Men framför allt märks den stora skillnaden vid videoredigering.

När vi skulle redigera 4k-video på en Imac med M1-processor var det en tämligen smärtsam upplevelse. Final Cut Pro hackade och det var många snurrande badbollar. Med den här M2-bestyckade datorn kan du utan problem köra två 4k-strömmar samtidigt. M2 har hårdvaruaccelererat stöd för H.264, hevc, ProRes och ProRes Raw. Den har på chippet integrerade kodare/avkodare för video.

Vi filmade en 70 sekunder sekvens i 4k/60fps med en Iphone och slängde in i Final Cut Pro. Macbook Pro med M2 renderade och spottade ut sig den på 43 sekunder medan M1 behövde en minut och 20 sekunder. Och då är inte M1 långsam. I alla benchmark-tester är M2 cirka 20 procent snabbare än M1.

När vi pressade datorn drog fläktarna igång. Men de håller sig på en väldigt låg volym som inte är störande. Fläktarna är för övrigt anledningen till att M2 i Macbook Pro kan klockas något högre än i Macbook Air, som saknar aktiv kylning.

I övrigt är det fortfarande spektakulärt mycket prestanda till väldigt låg energiförbrukning. Vare sig Intel eller AMD är ens i närheten av Apples M2.

Går att spela med, typ

M1 hade en sjukärnig integrerad gpu, medan M2 stoltserar med 10 grafikkärnor. Vi körde 3D Mark Wildlife Extreme, ett benchmarkprogram som egentligen är för mobiler och surfplattor. Men de har ett test där upplösningen 4k används. Macbook Pro med M2 får 6 319 poäng, medan en Macbook Air med M1 fick 4 148.

Nu är inte problemet grafikprestanda, utan faktumet att det inte finns riktigt tunga speltitlar till Mac överhuvudtaget. Ovan nämnda test går inte alls att jämföra med grafikkrävande spel som exemplevis Eldenring eller Call of Duty – som inte finns till Mac.

M2 har även högre minnesbandbredd. M2 låg runt 70 GB/s medan M2 är klockat till 100 GB/s. Nyheten här är att Macbook Pro M2 nu går att köpa med högre minneskonfigurering, tidigare var 16 gigabyte max, nu går det att få 24.

MacBook Pro M2
Macbook Pro må ha haft samma design i flera år, men det är fortfarande en rackans snygg dator.

När vi testar lagringsminnet blir resultatet minst sagt förvirrande. Skrivhastigheten hamnar på 1 351 MB/s och läshastigheten 1 467,3 MB/s. Vilket är mycket långsammare än vad en Macbook Air M1 presterar, vi misstänker att programmet Blackmagic Disk Speed Test helt enkelt inte är optimerat för M2-chippet.

Uppdatering: Förklaringen till den långsamma hastigheten är att basmodellen med 256 gigabyte lagring helt enkelt är långsammare. Apple har bytt från två chipp med 128 gigabyte var till ett med 256. Med 512 eller mer är hastigheten ungefär som i M1-modellen.

Klart godkänd

På det hela taget är Macbook Pro M2 en bra dator. Men nu när vi vet att det är den enda bärbara datorn i Mac-familjen som inte har Magsafe, men som dessvärre har Touch Bar och saknar Promotion blir uppgraderingen dessvärre mest en axelryckning. Hade den haft riktiga funktionstangenter hade betyget blivit snäppet högre.

Gillar du Touch Bar och sitter med en Intel-Mac, då är det bara att slå till. Du får då en snabb, snygg och smidig dator med batteritid som räcker och blir över.


Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Pro M2
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M2 8C 3,5 GHz
Grafik: Apple M2 graphics 10 kärnor
Minne: 8 GB LPDDR5
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 2 560 x 1 600 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS Monterey
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: I princip ljudlös
Batteritid: Upp till 20 timmars filmuppspelning. Upp till 17 timmars trådlös surf
Storlek: 30,4 x 21,24 x 1,56 cm
Vikt: 1,4 kg
Aktuellt pris: 17 490 kronor hos Webhallen

Prestanda
Cinebench R23, cpu: 8 265 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 504 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 480 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 845 poäng
Geekbench 5, grafik: 27 722 poäng
Geekbench 5, grafik (Metal): 30 438 poäng

Betyg 3,5 av 5