Apple har visat en förhandstitt på nästa generation av Carplay, som blir en minst sagt rejäl uppdatering av Apples bilsystem.

Hittills har Carplay enbart handlat om underhållningssystemet i bilar – musik, podcaster, navigation, röstsamtal och annat. Nya Carplay kommer vara betydligt djupare integrerat i bilen och kan ta över hela instrumentpanelen på bilar som stödjer funktionen.

När Carplay blir integrerat på det sättet kommer det visa hastighet, varvtal, motorvärme och andra realtidsdata. När du navigerar kan kartan visas direkt på instrumentpanelen med mitten av kartan mellan hastighets- och varvtalsvisare.

Nya kommande Carplay
Foto: Apple

I underhållningssystemet kommer nya Carplay kunna styra funktioner i bilen som ac, stolsvärme, fläktstyrka och annat. Av bilderna Apple visade upp ser det ut som att användaren – eller biltillverkaren – kommer kunna välja olika uppsättningar visare med olika layouter för instrumentpanelen.

Apple säger att en rad tillverkare – bland annat Volvo och Polestar, Mercedes, Nissan och Renault – redan har börjat utveckla bilar med nya Carplay och de första bilarna ska släppas i slutet av 2023.