Uppdatering (2022-10-24):

Under måndagskvällen rullade Apple ut Ipad OS 16.1 till allmänheten, detta vid sidan av andra efterlängtade uppgraderingar som IOS 16.1 och Mac OS Ventura.

Som vi tidigare uppmärksammat valde Apple att hoppa över version 16.0 av Ipad OS, detta för att utvecklarna behövde extra tid på sig för att få ordning på de nya funktionerna.

Förhoppningsvis leder det till att vi får se färre barnsjukdomar i Ipad OS 16.1 än vi såg i IOS 16.0, annars lär det bli en och annan Apple-utvecklare som får söka nya jobb.

För att installera uppdateringen öppnar du appen Inställningar och beger dig till Allmänt -> Programuppdatering. Sedan är det bara att följa instruktionerna tills installationen är slutförd.

En genomgång av de största nyheterna i Ipad OS 16.1 finns här nedanför.


Uppdatering (2022-10-06):

Enligt en sammanställning från Macrumors är det fortfarande stora problem med Blickfång (Stage Manager på engelska), funktionen som gör att de senaste modellerna av Ipad Pro och Ipad Air fungerar mer som en Mac.

Till exempel rapporterar användare att dockan kan försvinna när enheten roteras och att innehåll inte skalas upp ordentligt när fönsterstorleken ändras.

I sammanhanget kan nämnas att Blickfång numera fungerar även på Ipad Pro med A12X- eller A12Z-chipp, tidigare krävdes ett M1-chipp. Den enda begränsningen är att det på dessa modeller inte går att använda funktionen med en extern skärm.

Bland övriga funktioner som Apple behöver få ordning på kan nämnas delat Icloud-bildbibliotek och den utlovade uppdateringen av Hem-appen med stöd för den nya standarden Matter.

Läs mer: Craig Federighi utvecklar om M1-kravet för Stage Manager

Tidigare:

Apple har visat upp nyheterna i kommande Ipad OS 16. Ipad-systemet delar så klart de flesta av sina nyheter med IOS 16, men har även några som är mer anpassade för den större skärmen.

Flera appar har utökats med funktioner som tidigare bara fanns på Mac, till exempel möjligheten att ändra filändelser i Filer och skapa listor i Kontakter.

En annan nyhet kommer från Mac OS Ventura och kallas Blickfång (Stage Manager). Det här är de mycket efterlängtade nya multitaskingfunktionerna det har ryktats om, och många användares högsta önskan går i uppfyllelse: Du kan visa flera fönster samtidigt och ändra storlek på fönster som du vill precis som på Mac. Med Stage Manager blir det enkelt att växla mellan öppna fönster från olika appar.

Nya samarbetsfunktioner gör det enkelt att dela dokument, att göra-listor, Safari-flikar och annat med en grupp. När du har något öppet i en app som stöds och visar Dela-dialogen kan du direkt börja samarbeta med till exempel alla deltagare i en gruppchatt i Meddelanden. Det här fungerar i Keynote, Pages, Påminnelser, Safari och flera andra appar.