Uppdatering (2022-08-04):

Enligt Bloomberg kommer den skarpa versionen av Ipad OS 16 att släppas först i oktober, det vill säga några veckor efter IOS 16.

Anledningen sägs vara att man behöver fila lite extra på Stage Manager (Blickfång på svenska), funktionen som gör att de senaste modellerna av Ipad Pro och Ipad Air fungerar mer som en Mac.

Om uppgifterna stämmer är det första gången som Ipad OS inte uppgraderas samtidigt som IOS.

Läs mer: Craig Federighi utvecklar om M1-kravet för Stage Manager

Tidigare (2022-06-06):

Apple har visat upp nyheterna i kommande Ipad OS 16. Ipad-systemet delar så klart de flesta av sina nyheter med IOS 16, men har även några som är mer anpassade för den större skärmen.

Flera appar har utökats med funktioner som tidigare bara fanns på Mac, till exempel möjligheten att ändra filändelser i Filer och skapa listor i Kontakter.

En annan nyhet kommer från Mac OS 13 och kallas Stage Manager. Det här är de mycket efterlängtade nya multitaskingfunktionerna det har ryktats om, och många användares högsta önskan går i uppfyllelse: Du kan visa flera fönster samtidigt och ändra storlek på fönster som du vill precis som på Mac. Med Stage Manager blir det enkelt att växla mellan öppna fönster från olika appar.

Nya samarbetsfunktioner gör det enkelt att dela dokument, att göra-listor, Safari-flikar och annat med en grupp. När du har något öppet i en app som stöds och visar Dela-dialogen kan du direkt börja samarbeta med till exempel alla deltagare i en gruppchatt i Meddelanden. Det här fungerar i Keynote, Pages, Påminnelser, Safari och flera andra appar.

Freeform kallas en annan ny samarbetsfunktion som innebär att flera användare i ett gruppsamtal på Facetime kan rita och skriva tillsammans på ett slags digital whiteboard.