Nu är det möjligt att ladda ner den skarpa versionen av Watch OS 9 till din Apple Watch (Series 4 eller senare).

Träning och hälsa är de viktigaste funktionerna i Apples smarta klocka och det märks även i den nya uppdateringen.

Löpning är kanske den vanligaste träningsformen och Apple har tagit fram nya algoritmer som innebär att klockan kan mäta tre nya värden under löpning: Steglängd, markkontakttid och vertikal rörelse.

Vertikal rörelse handlar om hur mycket du ”studsar” fram när du springar – för mycket rörelse i höjdled är ineffektivt och ökar risken för knäskador. Genom att hålla koll på denna rörelse kan du öva dig att springa plattare.

På hälsofronten är den stora nyheten medicinspårning. Du kan lägga till alla mediciner och kosttillskott du tar, och kan sedan få påminnelser att ta dem vid rätt tid och i rätt mängd.

Funktionen kommer även varna dig om två mediciner du lägger till är inkompatibla eller om en medicin är farlig att använda samtidigt som du till exempel dricker alkohol eller är gravid.

Andra nyheter i Watch OS 9 är bland annat ett nytt strömsparläge, fyra nya urtavlor, förmaksflimmerhistorik och bättre sömnspårning. Dessutom bjuds vi förstås på de sedvanliga bugg- och säkerhetsfixarna.

Vill du installera den nya mjukvaran använder du antingen den inbyggda uppdateringsfunktionen eller så startar du Apple Watch-appen på din Iphone. Där finns uppdateringen tillgänglig under Allmänt -> Programuppdatering.

Observera att batterinivån behöver ligga på minst 50 procent för att du ska kunna installera uppdateringen.