Under åren kan du ha samlat på dig en hel del sparade wifi-lösenord som gör att du automatiskt kan ansluta till de nätverk du brukar använda. Det händer kanske inte så ofta, men de gånger du vill ha tag i något av dessa lösenord är det bra att veta hur du kan ta fram dem.

Lösenorden går inte att se i Systeminställningar -> Nätverk på Mac eller Inställningar -> Wi-Fi på IOS, så var finns de?

Enkelt på Mac

På Mac kommer du åt alla sparade wifi-lösenord väldigt enkelt med hjälp av programmet Nyckelhanterare. Sortera listan utifrån typ och skrolla tills du hittar Lösenord för Airport-nätverk. Trots att Apple inte ens tillverkar några Airport-routrar längre är det alltså vad alla wifi-routrar och accesspunkter kallas i Nyckelhanterare.

Sparade wifi-lösenord

I listan ser du namnen (ssid) på de sparade nätverken. För nätverk med vettiga namn är det lätt att hitta rätt, men många behåller sina routrar standardnamn som är slumpmässiga koder (för att inte kunna krocka med andra nätverk). Kanske har du varit hemma hos en släkting och sparat lösenordet till ”Telia-ED1234”, men även hos en kompis som har ”Telia-ED5678”. Kolla alltså att du väljer rätt nätverk.

Dubbelklicka på nätverket du vill kolla lösenordet för och kryssa sedan i Visa lösenord längst ner. Du får nu fylla i ditt användarlösen på datorn för att det ska visas.

Icloud-nyckelring

Går inte direkt på Iphone – men Macen kan hjälpa till

På Iphone kan du tyvärr inte komma åt sparade wifi-lösenord, trots att lösenord har en egen avdelning i Inställningar som exponerar en del av innehållet i nyckelringen. Tidigare var du tvungen att spara en krypterad säkerhetskopia av telefonen till dator och extrahera nyckelringens databas därifrån för att kunna komma åt sparade wifi-lösenord, men numera är det betydligt enklare så länge du har en Mac.

Om du aktiverar Icloud-nyckelringen på både Iphone och Mac synkas alla dina sparade lösenord mellan enheterna, och här ingår wifi-lösenord. Det underlättar så klart för dig då du slipper fylla i ett wifi-lösen två gånger, men gör också att du enkelt kan kolla upp ett lösenord du sparade på Iphone.

Visa lösen

Se till att du har markerat nyckelringen Icloud i vänsterspalten i Nyckelhanterare och leta sedan upp nätverket vars lösenord du vill komma åt enligt ovan.