Apples App Store-bekymmer har intensifierats den senaste tiden, framför allt med EU:s preliminära godkännande av lagen om digitala marknader. Samtidigt gör företaget sitt bästa för att visa att App Store inte bara är en vinstmaskin för Apple utan även gagnar utvecklare.

Idag har två rapporter publicerats som har sponsrats av Apple, men vars författare ska vara oberoende. Den enda rapporten kommer från Progressive Policy Institute och tittar på hur App Store-ekonomin har skapat jobbtillfällen. Den andra är från Analysis Group och visar bland annat att små utvecklares intäkter från butiken har ökat 113 procent på två år.

Apple har också delat statistik om den svenska appekonomin. Bland annat påstår företaget att det finns 96 000 jobb i Sverige tack vare appar på App Store, 10 procent fler än 2019. Trender inom branschen idag är finansteknik, hållbarhetsteknik och ”femtech” – teknik som huvudsakligen vänder sig till kvinnor och ofta utvecklas av kvinnliga entreprenörer.

65 svenska utvecklare har varit med i Apples App Store Foundation Program, där de får lära sig göra sina appar bättre och mer optimerade för butiken.