När Steve Jobs startade Next, efter att han fått kicken från Apple, hade han säkert redan Apple i siktet. Apple hade stora problem med sitt operativsystem och ännu större problem med att skaka fram ett nytt sådant. Med objektorienterad programmering och ett grafiska gränssnitt lade Next grunden för Apples kommande operativsystem: OS X och Steve Jobs storartade comeback som CEO.

OS X första stapplande steg gjorde ingen glad, men efterhand fick de ordning på grejerna. De sista 21 åren har gett oss en kavalkad av nya funktioner, smarta lösningar och snygga gränssnitt. Här är alla Apples OS X.

Läs också: Apples mest kraftfulla Macar genom åren

OS X Cheetah

OSX Cheetah
OSX Cheetah var ett fall framåt för Apple.

Den 24 mars 2001 släppte Apple Mac OS X 10.0 (internt kodnamn var Cheetah). Den ursprungliga versionen var långsam, ofullständig och hade väldigt få program tillgängliga vid lanseringen.

Många kritiker ansåg att operativsystemet inte var redo för mainstream. Men bara att släppa Mac OS X togs emot av Mac-användarna som en stor bedrift. Försök att få ordning på det klassiska Mac OS hade pågått sedan 1996 och försenats av otaliga bakslag.

OS X 10.1 Puma

OSX Puma
OSX Puma förbättrade användarupplevelsen.

Samma år, den 25:e september 2001, släpptes Mac OS X 10.1 (internt kodnamn Puma). Det hade förbättrad prestanda och lade till funktioner som saknades i OS X Cheetah, som möjlighet att spela upp dvd-filmer.

Den 7 januari 2002 meddelade Apple att Mac OS X skulle vara standardoperativsystemet för alla Macintosh-produkter.

OS X10.2 Jaguar

OS X Jaguar
OS X Jaguar hade över 150 förbättringar jämfört med Puma.

Den 23 augusti 2002 lanserades OS X 10.2 Jaguar, den första utgåvan som använde sitt kodnamn som en del av det officiella namnet. Det hade signifikant bättre prestanda, ett snyggare utseende och många förbättringar av användargränssnittet (över 150, enligt Apple). Den fick ett systemomfattande arkiv för kontaktinformation med den nya adressboken och chat-klienten iChat. Den glada Mac-gubben som hade dykt upp under startsekvensen i nästan 18 år ersattes nu med en stor grå Apple-logotyp.

Mac OS X 10.3 Panther

Mac OS X 10.3 Panther
Mac OS X 10.3 Panther gav oss Ichat.

När Panther släpptes den 24 oktober 2003 hade det förbättrad prestanda och den mest omfattande uppdateringen hittills av användargränssnittet. Panther inkluderade en uppdaterad Finder, med ett gränssnitt av borstad metall, snabb användarväxling, Exposé (fönsterhanterare), Filevault, Safari, iChat AV (som lade till videokonferenser till iChat), förbättrad rendering av pdf:er och mycket bättre interoperabilitet med Windows.

Mac OS X 10.4 Tiger

Mac OS X 10.4 Tiger
Mac OS X 10.4 Tiger var det första OS X som portades för Intel-mac.

Lanserades den 29 april 2005. Tiger innehöll mer än 200 nya funktioner, bland dessa fanns Tiger Spotlight, Dashboard, Smart Folders, uppdaterat Mail-program med smarta brevlådor, Quicktime 7, Safari 2, Automator, Voiceover, Core Image och Core Video.

Den första versionen av Apple TV använde en modifierad version av Tiger med ett annat grafiskt gränssnitt och färre applikationer och tjänster.

Den 10 januari 2006 släppte Apple sin första Intel-baserade Mac tillsammans med 10.4.4-uppdateringen av Tiger.

Mac OS X 10.5 Leopard

Mac OS X 10.5 Leopard

Den 26 oktober 2007 släpptes Leopard, av Apple kallad ”den största uppdateringen av Mac OS X”. Det hade fler än 300 nya funktioner samt stöd för både PowerPC- och Intel-baserade Mac-datorer.

Nya funktioner inkluderade ett nytt utseende, en uppdaterad Finder, Time Machine, Spaces, Boot Camp (som nu var förinstallerat istället för nedladdningsbart), fullt stöd för 64-bitars applikationer, nya funktioner i Mail och iChat, och ett antal nya säkerhetsfunktioner. Det var också det första BSD-baserade operativsystemet som fick UNIX 03-certifiering.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

Mac OS X 10.6 Snow Leopard
Mac OS X 10.6 Snow Leopard hade stöd för Exchange.

Släpptes den 28 augusti 2009. I stället för stora förändringar av utseendet och funktionalitet fokuserade Snow Leopard på ”under huven”-förändringar, vilket ökade prestanda, effektivitet och stabilitet hos operativsystemet. För de flesta användare var de mest märkbara förändringarna diskutrymmet som operativsystemet frigjorde efter installation jämfört med Mac OS X 10.5. Anledningen var att det inte längre behövde koden för att stödja Power PC. Snow Leopard hade bara stöd för Intel-processorer.

Finder var nu skriven i Cocoa, snabbare Time Machine-säkerhetskopior, Förhandsgranskning aktiverades genom ett tryck på mellanslagstangenten och Safari var snabbare.

Snow Leopard innehöll också ny 64-bitars teknik som kunde stödja större mängder internminne samt förbättrat stöd för flerkärniga processorer genom Grand Central Dispatch. Mail fick dessutom stöd för Exchange-konton.

OS X 10.7 Lion

OS X 10.7 Lion

Lanserades den 20 juli 2011. Det första OS X som började utvecklas mot att närma sig IOS. En av nyheterna var Launchpad. Det fick också större användning av multi-touch-gester.

En del förändringar fanns i gränssnittet, som automatiskt döljande av rullningslister, som bara visas när de används. Mission Control förenade Exposé, Spaces, Dashboard och helskärmsapplikationer i ett enda gränssnitt. Apple gjorde också ändringar i applikationer: de återupptas i samma tillstånd som de var innan de stängdes, återigen en funktionen som fanns IOS. Dokument i Pages, Numbers och Keynote sparades automatiskt som standard.

OS X 10.8 Mountain Lion

OS X 10.8 Mountain Lion
Med OS X 10.8 Mountain Lion fick vi Imessage i datorn.

OS X 10.8 Mountain Lion släpptes den 25 juli 2012. Efter lanseringen av Lion föregående år, var det den första av de årliga, snarare än tvååriga, uppdateringarna till OS X. Den innehöll några funktioner som fanns i IOS 5, som Game Center, stöd för Imessage i den nya meddelandeappen Messages, medan Påminnelser separerats från Ical (som döptes om till Kalender, precis som IOS-appen).

Mountain Lion hade stöd för att lagra Iwork-dokument i Icloud. Från och med Mountain Lion började Apple att distribuera alla mjukvaruuppdateringar (inklusive operativsystemet) via App Store.

OS X 10.9 Mavericks

OS X 10.9 Mavericks
OS X 10.9 Mavericks gav oss Kartor och Ibooks.

OS X 10.9 Mavericks släpptes den 22 oktober 2013. Det var en gratis uppgradering för alla användare som körde Snow Leopard eller senare med 64-bitars Intel-processor. Nyheterna inkluderade bland annat IOS-apparna Kartor och Ibooks, förbättringar av meddelandecenter och många förbättringar under huven.

OS X 10.10 Yosemite

OS X 10.10 Yosemite
OS X 10.10 Yosemite. Nu blev färgerna grälla och gränssnittet platt.

OS X 10.10 Yosemite gjorde skarp debut den 16 oktober 2014. Det hade ett omdesignat användargränssnitt som liknade det i IOS 7, ett mer minimalistiskt, textbaserad ”platt” design med intensivt, en del menade gräsligt, mättade färger.

De nya funktionerna Apple implementerat i Yosemite var Handoff, som gjorde det möjligt för användare med Iphone som körde IOS 8.1 eller senare att svara på telefonsamtal, ta emot och skicka sms. Från och med Yosemite ersatte appen Bilder Iphoto.

OS X 10.11 El Capitan

OS X 10.11 El Capitan

OS X 10.11 El Capitan lanserades den 30 september 2015. I likhet med Mac OS X Snow Leopard beskrev Apple El Capitan som en ”förfining av Mac-upplevelsen” och ”förbättringar av systemprestanda”. Förfiningarna inkluderade kollektivtrafik inbyggt i Kartor (kom senare till Sverige), förbättrat gränssnitt i Anteckningar, ett nytt systemtypsnitt, San Francisco, för tydligare läsbarhet och införandet av System Integrity Protection.

Metal api, som först introducerades i IOS 8, ingick också nu i operativsystemet. Enligt Apple accelererade Metal renderingen på systemnivå med upp till 50 procent, vilket resulterade i snabbare grafikprestanda för vardagliga appar.

Mac OS 10.12 Sierra

Mac OS 10.12 Sierra
Appar med stöd för flera fönster fick nu stöd för flikar i Sierra.

Sierra släpptes för allmänheten den 20 september 2016. Förutom att släppa namnet OS X till förmån för Mac OS innehöll det flera nyheter. Siri kunde nu nås i Dock, Icloud Drive kunde ladda upp Dokument och Skrivbordskatalogerna och synkronisera dem till andra enheter. Automatisk upplåsning via Apple Watch, med Universal Clipboard kan användaren dela urklippet mellan Mac OS Sierra och IOS 10-enheter, inklusive text, bild och video.

Appar med stöd för flera fönster fick nu stöd för flikar. Ett nytt filsystem implementerades, Apple File System (apfs), för att övervinna begränsningarna HFS Plus hade. Nightshift, som reducerar blått ljus på natten för att underlätta sömn, introducerades på Mac.

Mac OS 10.13 High Sierra

Mac OS 10.13 High Sierra

Släpptes den 25 september 2017. Precis som OS X El Capitan och OS X Mountain Lion är High Sierra en uppdatering avsedd att förfina, med väldigt få nya funktioner synliga för användaren.

Den största förändringen under huven är bytet till Apples filsystem, som är optimerat för den solid-state-lagring som används i de flesta nya Mac-datorer.

Mac OS 10.14 Mojave

OS X Mojave

Mac OS 10.14 Mojave släpptes den 24 september 2018. Uppdateringen introducerade ett systemomfattande mörkt läge samt flera nya appar som lyfts från IOS. Mojave var det första operativsystemet som krävde en gpu med stöd för Metal. Mojave ändrade också mekanismen för uppdatering av systemprogramvaran. Istället för App Store (där det hade bott sedan OS X Mountain Lion) fick den en egen panel i Systeminställningar. 

Vi fick också funktionen Travar som hjälpte till att hålla reda på Skrivbordet.

Mac OS 10.15 Catalina

Mac OS 10.15 Catalina

Mac OS 10.15 Catalina släpptes den 7 oktober 2019. Uppdateringen inkluderade förbättrad röststyrning och dedikerade appar för musik, video och poddcast, som var och en ersatte det illa omtyckta och mycket långsamma Itunes. Möjligheten att använda en Ipad som en extern bildskärm implementerades. Catalina släppte dessutom officiellt stödet för 32-bitars program.

Mac OS 11 Big Sur

Mac OS 11 Big Sur

Mac OS Big Sur visades upp första gången under WWDC den 22 juni 2020. Den blev tillgänglig för allmänheten den 12 november 2020. Detta är första gången operativsystemets versionsnummer utökats, från 10 till 11, sedan Mac OS X Public Beta år 2000. Bug Sur hade stöd för Arm, nya ikoner och kosmetiska ändringar av användargränssnittet.

Mac OS 12 Monterey

Mac OS 12 Monterey

Mac OS Monterey såg dagens ljus under WWDC den 7 juni 2021 och släpptes den 25 oktober samma år. Den introducerade Universal Control (som gör att mus och tangentbord kan användas med flera enheter samtidigt), Fokus (som tillåter begränsning av meddelanden och notiser beroende på relativt obegripliga användardefinierade lägen), Genvägar (ett ramverk för automatisering som tidigare endast var fanns på IOS och Ipad OS och som förväntas ersätta Automator), en omdesignad Safari och uppdateringar och förbättringar av FaceTime.

WWDC 2022

Vem vet…