Medan vi väntar på Apples nya stationära Mac för professionella användare, tar vi och vandrar ned för minnenas boulevard och kommer ihåg de dagar då Mac-datorer var stora bestar som använde mer metall än Guggenheim-museet i Bilbao och mer plast än en barnkammare full av lego.

Idag nöjer sig en del professionella Mac-användare med en tunn bit aluminium som Mac Mini. Vi, å andra sidan, kräver något som ser ut att innehålla en kärnreaktor. Den måste vara större än en resväska med varningsdekaler överallt, varmare än en grill och bullrigare än en jumbojet, ungefär som den gamla Power Mac G5. Här är en titt på Apples tidigare biffiga, fylliga och häftiga pro-Macar genom åren.

Så mycket är dina gamla Apple-prylar värda

Apple
Apple I (1976-1977)

Apple I

Apples första dator var tekniskt sett inte en ”Mac”. Apple I:s användare arbetade inte med Final Cut, Aperture eller Adobe Creative Suite. De skulle ha svimmat av själva tanken på uråldriga Macpaint. Och det är svårt att kalla dem ”professionella”. Vissa av dem såg ut som om de hade levt i vildmarken större delen av sina liv – och det var bara killarna från Apple.

Apple I var inte en pro-dator enligt dagens definition. Den uppfanns av Homebrew Computer Club-medlemmarna Steve Wozniak och Steve Jobs – och vi vet alla att ”hembrew" per definition inte är professionellt. Men vad de gjorde var att de förvandlade proffsmaskiner till persondatorer för hemmet.

Vi inkluderar datorn som en hyllning.

Apple III (1980-1983)

Apple
Apple III

Medan Apple I såg ut som ett viktorianskt toalettbord, såg Apple II faktiskt ut som en smart elektrisk skrivmaskin. Visserligen användes den professionellt, men den klarar inte att få epitetet ”Pro”. Apple III, å andra sidan, såg mycket mer imponerande ut och kostade minst 4 000 dollar.

Apple III Plus hade inbyggd klocka, men inte ens den räckte för att rädda den från skrothögen.

Lisa (1983-1985)

Apple
Apple Lisa

Med sina 10 000 dollar var Lisa Apples dyraste dator och riktade sig till företag. Än så länge en Pro-dator! Tyvärr är det där dess "pro"-meriter försvinner eftersom det var ett slutet allt-i-ett-system som såg ut som ET:s huvud.

Strax innan den kördes till soptippen, döpte Apple om Lisa till Macintosh XL.

Apple IIgs (1986-1992)

Apple
Apple IIgs

Apple IIgs från 1986 var den första Apple-datorn som fick ett pro-utseende och som lät dig montera olika tredjepartsexpansioner, inklusive åtta megabyte interneminne och en processoruppgradering på hela 18 MHz. Jo, det ska vara ett M.

Mac II (1987-1990)

Apple
Apple Mac II

Den ursprungliga Macen såg alldeles för snäll ut för att vara en professionell maskin. Den hade ett fånigt leende och sa "Hej." Vi var tvungna att vänta tre år innan vi fick den superexpanderbara Mac II som skeppades med ett fodral.

Den hade sex (sex!) NuBus-platser, ett nytt grafikkort som kunde visa färger. Om du ville ha en med en megabyte lagringsminne och en 40 megabyte hårddisk kostade det dig bortåt 60 000 kronor.

Mac II hade många iterationer innan den togs i pension. Mac IIx och IIcx hade en mindre låda med bara tre Nubus-platser, men kostade fortfarande en mindre förmögenhet. 1989:s Mac IIici hade en låda som nästan var kubformad. Om Steve Jobs fortfarande hade varit på Apple är jag säker på att den skulle ha varit det. Det var den första Macen som hade videokretsar i färg och trots att den kostade bortåt 60 000 kronor var den en av de mest populära Mac-datorerna någonsin.

IIfx var pappan till Pro Mac-datorerna, kostade minst 110 000 kronor och hade två diskettenheter och åtta höghastighets 64-stifts ram-kortplatser. Den hade också en rad coola kodnamn, inklusive Stealth, BlackBird, F-16, F-19 och Weed-Whacker. Om det inte är Pro så vet vi inte vad.

Quadra (1991-1994)

Apple
Apple Macintosh Quadra 950

Frank Casanova var hjärnan bakom IIfx och hans Quadra-datorer fortsatte med att ha proffsfunktioner. Den här gången expanderade datorlådan vertikalt på korrekt tornsätt. Namnet Quadra valdes delvis från den stora muskelgruppen quadriceps, för att visa signalera styrka.

Mac-kloner (1995-1997)

Apple
Power Computing Mac klon.

Apple tog beslutet att låta andra tillverkare tillverka och sälja Mac-hårdvara i ett försök att hindra sopiga Windows-datorer från att ta över världen och gjorde sedan misstaget att låta klontillverkarna producera pro-datorer. Som Power Computing Powertower Pro, som var kraftfullare än Apples egna. När Steve Jobs återvände till Apple dödade han snabbt klonerna. Och plötsligt fanns det inga Pro-Macar att välja mellan. Men det varade inte länge.

Power Mac (1994-1998)

Apple
Apple Power Mac 9500.

De första Power Mac-datorerna såg ungefär ut som Quadra-datorerna som de ersatte, men de här hade de nya Powerpc-processorer. Power Mac 8500 var stor, men inte större än Quadra 900. Men det var den mest utbyggbara Macen hittills, med sex pci-platser och sju interna enhetsfack. Sju! Till skillnad från idag där Apple hatar tanken på att användare ska pyssla under motorhuven, levererades 9500 inte ens ett grafikkort. Du var tvungen att lägga till ditt eget.

Den senare 9600 kom med ett nytt utseende, som med sina 9,7 tum var det bredaste Mac-tornet någonsin.

Power Mac G3 (1998-1999)

Appple
Blå och vit Power Mac G3

Blue & White Power Mac G3 var en lätt att öppna Imac-färgad polykarbonat-låda. Apples logotyp klämdes in mellan det gigantiska ”G” och ”3” och påminde om en leksak. Vilket den var. G3 hade bara fyra ram-platser, ingen scsi och ett tangentbord och mus vi gärna glömmer.

Power Mac G4 (1999-2004)

Apple
Tre typer av Apple Power Mac G4

Förutsägbart nog följde Apple upp Power Mac G3 med Power Mac G4. Ja, vi ignorerar Power Mac G4 Cube.

Apple släppte ned luggen med Power Mac G4 och lanserade flera varianter, som började med Graphite, gick över till kvicksilver och slutade med spegelvända drivdörrar med fejkade lufthål. Men Power Mac G4 såg mer imponerande ut och stoltserade med intern firewire, två separata usb-bussar och upp till 1,5 gigabyte lagringsminne. Vissa modeller var så bullriga att de fick smeknamnet ”Windtunnel”, vilket gav den extra proffspoäng. Slutligen, år 2000, blev den den första pc:n som hade gigabit ethernet som standard.

Power Mac G5 (2003-2005)

Apple
Inuti Apple Power Mac G5

Power Mac G5 såg onekligen ut som en riktig professionell Mac. Dess industriella aluminiumhölje skrek Pro och den såg lika bra ut med dörren öppen som stängd.

Vill du ha mer Pro-cred? G5 blev så varm att höljet var uppdelat i fyra separata termiska zoner, var och en med sitt eget kylsystem! Dess nio fläktar lät dig enkelt låtsas att du arbetade på däcket på ett hangarfartyg.

Mac Pro (2006-2013)

Apple
Apple Mac Pro 2006

Äntligen, en proffs-Mac som faktiskt heter Mac Pro. Mac Pros design med aluminiumhölje ändrades från 2003 års Power Mac G5 och var med sina 20,1 tum det högsta Mac-tornet hittills. Mac Pro dumpade G5-processorn till förmån för Intels dubbla och fyrkärniga Xeon-chips, med imponerande namn som Woodcrest, Clovertown och Harpertown.

Men bortsett från den snabba chipsen och ostrivningsdesign uppdaterades den knappt och saknade då teknologier som sata III, usb 3 och Thunderbolt.

MacBook Pro 17-tum (2006-2012)

Apple
Apple MacBook Pro 17 från 2006

Apple hade kallat sina premium-laptops Macbook för ”Pro” sedan 2006, men det var den jättelika 17-tumsmodellen som verkligen förtjänade titeln. Medan alla andra Macbook Pro-modeller kunde användas av amatörer som hängde på Starbucks, var 17-tums Macbook Pro en best som bara passade proffsen – närmare bestämt en med stor ryggsäck och starka axlar.

Dess unibody-hölje var ett enda stycke aluminium, ungefär lika stor som nödutgången på en jumbojet. Den gick att beställa med matt antireflexskärm, för proffsdesigners som fick konvulsioner vid åsynen av en blank skärm.

Mac Pro (2013-2019)

Apple
Apple Mac Pro 2013

En dag tröttnade Apples designlegend Jony Ive på att förfina samma gamla Mac-hölje och krävde att få visa upp något så galet att alla skulle buga sig för hans Clarks Wallabees-pjuck.

2013 gav Apple honom möjligheten att få en Mac Pro att se ut som ingenting annat någonsin designad av någon på jorden. Han kom på något som en glänsande papperskorg från rymden. Genom att göra den 9,9 tum lång och bara 6,6 tum i diameter – mindre än en åttondel av storleken på föregångaren Mac Pro. Till och med den fåniga Power Mac G4 Cube ser vettig ut bredvid.

Dess otroligt icke-cylindriska föregångare hade fyra hårddiskfack, två optiska enhetsfack och fyra pci express-platser, du kunde till och med lägga till ett raid-kort för att ställa in en intern raid-array. Dess cylindriska efterträdare, å andra sidan, hade inga professionella expansionsmuskler, så resten av ditt skrivbord förstördes av en mängd fula, icke-Apple tillbehör.

Den här oälskade cylindern innehar rekordet för den minst uppdaterade Apple-produkten genom tiderna med sina häpnadsväckande 2 182 dagar – vilket är strax under varaktigheten av andra världskriget.

Imac Pro (2017-2021)

Apple
Apple Imac Pro

I april 2017 insåg Apple hur värdelös en cylinderformad Mac Pro är och lovade oss en helt omdesignad Mac Pro. Till och med Apples Craig Federighi sa ”vi designade oss själva i ett termiskt hörn.”

Under tiden lanserade Apple Imac Pro – som såg ut precis som en 27-tums Imac men i en mycket attraktiv rymdgrå färg. Vissa (mycket rika) köpte Imac Pro bara för att få den glänsande rymdgrå musen.

Tyvärr drabbades den av samma icke-expanderbarhet som papperskorgen. Dess ssd-disk gick inte att byta ut av användaren, eftersom ssd-modulerna parades kryptografiskt med Apples T2-chip. Den blev aldrig uppdaterad innan den gick i pension 2021. Imac Pro var förvisso kraftfull, men trots namnet var det egentligen bara en kraftfull Imac.

Mac Pro (2019)

Apple
Apple Mac Pro 2019

Generade över sin cylinderformade (eller papperskorgsformade om du hellre vill) Mac Pro var Apple tillbaka till ritbordet , som visade sig vara 2006 års ursprungliga Mac Pro-ritbord, som i sin tur var ritbordet som användes för Power Mac G5. Apple slösar inte bort sina ritbord.

Mac Pro är återigen ett enormt metalliskt monster. Liksom 2006 års Mac Pro har den hål framtill; den här gången med ostrivarsida för hård ost, till skillnad från 2006 års mjukostrivar-look. Fullt utrustad, med After Burner-kort, kostar den nya Mac Pro 674 888 kronor (inklusive hjul)! Ett pris som även skulle få en Kardashian att lyfta på ett tatuerat ögonbryn.

Mac Studio (2022)

Apple
Foto: Willis Lai/FoundryMac Studio

Apples senaste pro-Mac har inte ordet Pro i sitt namn, men med en M1 Ultra-processor är Mac Studio en proffsenhet. Det är den snabbaste processorn som Apple tillverkar och presterar ännu bättre än en maxad 2019 Mac Pro, som kostar tio gånger så mycket. Tills Mac Pro får Apple-chipp är Mac Studio Apples snabbaste Mac och det bästa alternativet för proffs.

Hur kommer nästa Mac Pro att se ut?

Om jag var typen som gillade vadslagning skulle jag lägga mina pengar på att nya Mac Pro kommer att se ut ungefär som den nuvarande Mac Pro. Apples mest framgångsrika Mac Pro-datorer har varit stora torn med snygg insida. Det finns ingen anledning att tro att Apple kommer att avvika från den formeln. Apples SoC kan dock kräva mindre förändringar. Apples chips är mycket svalare och effektivare än Intels. Vi är inte heller säkra på vilken typ av expansionskort som maskinen kommer att stödja, om ens några.

Rykter säger att vi förmodligen kommer att behöva vänta till 2023 för att köpa en, men det är inte omöjligt att Apple åtminstone kommer att visa något på årets WWDC. Stay tuned!

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt