Analytikern Ming-Chi Kuo menar att Apple undersöker e-bläckskärmar för framtida vikbara Iphones. Nu är det ju så att Apple säkert testar mängder av olika lösningar, varav de flesta aldrig tar sig över mållinjen för att bli riktiga produkter.

Men som en långvarig beundrare av e-bläckskärmar som teknik blir jag exalterad över möjligheten att Apple kan använda det i framtida produkter. E-bläckskärmar är en nischteknik med verkliga begränsningar, men den har också några enorma fördelar.

Vad är e-bläckskärmar?

E-bläckskärmar är en teknik som skiljer sig fundamentalt från lcd, oled och andra skärmtekniker. Det fungerar genom att använda elektricitet för att switcha små pigmentkapslar att vara synliga eller dolda. Resultatet blir en yta som fungerar ungefär som traditionellt bläck på papper, därav namnet.

Eftersom en e-bläckskärm bara använder ström när skärmen ritas om är den utmärkt för applikationer där skärmen inte behöver uppdateras särskilt ofta. De flesta känner till e-bläckskärmar genom Amazons Kindle och Rakutens Kobo. Produkter som kan ha mycket lång batteritid, eftersom de i allmänhet bara använder batteri när du vänder sida.

E-bläckskärmar börjar dyka upp på andra platser också. Det finns en hel del digital skyltning (tänk prislappar på hyllorna på Ica) som börjar använda e-bläck.

Jag gillar e-bläck eftersom det är vänligare för ögonen och känns naturligt i vanlig belysning. Tekniken har dock flera negativa sidor, som har lett till att den inte används i större utsträckning. Till att börja med avger den inget ljus. I solljus spelar dock e-bläckskärmar i en egen division, men i mörker är de oläsliga (för att kompensera har de flesta e-bläckskärmar led-ljus runt skärmen).

E-bläck 3
E-Ink Gallery 3 introducerades i april och har ett förbättrat färgomfång och snabbare uppdateringsfrekvens, men det är fortfarande för långsamt för multimedia.

Värre är de långsamma uppdateringsfrekvenserna för e-bläckskärmar. Uppdateringsfrekvensen har visserligen ökat, på toppmoderna skärmar är den nu 350 millisekunder, men det är inte i närheten av de ultrasnabba uppdateringsfrekvenserna datorskärmar har. Det här innebär att de är olämpliga för animationer, video och i stort sett alla gränssnitt som är designade för snabba animationer (förra året recenserade jag en Android-surfplatta som hade e-bläckskärm med så låg uppdateringsfrekvens att det var smärtsamt att använda den).

E-bläckskärmar har inte heller samma höga upplösning som moderna Apple-skärmar. Och medan e-bläckskärmar har börjat stödja färg (efter år av gråtoner), är det först nu som kvaliteten har börjat förbättrats, men uppdateringshastigheten är fortfarande långsam.

Där Apple kan använda e-bläck

Enligt Kuo testar Apple e-bläck ”för framtida vikbara produkter och tablet-liknande applikationer”. Det låter vettigt. Vikbara enheter fälls vanligtvis ihop inåt, för att skydda sina skärmar vilket ger en yttre yta utan information. För att balansera det har telefontillverkare lagt till extra ”yttre skärmar”, som kan visa widgets för tid och grundläggande information, medan andra har oled-skärmar i full storlek som uppenbarligen använder mycket batteritid.

På grund av dess ultralåga effektprofil skulle en e-bläckskärm passa bra som en täckskärm (tänk på hur Apple Watch-skärmen, som alltid är på, har ett lågströmsläge som inte uppdaterar skärmen särskilt ofta, vilket gör att detaljer som sekundvisare försvinner för att spara ström.) Med en extern färgskärm med e-bläck skulle Apple kunna visa tid, aviseringar och till och med widgets på telefonens yttre skärm.

E-bläckskärmar är inte nödvändigtvis bara för vikbara telefoner. Tänk en framtida Macbook som inkluderade en e-bläckskärm med låg effekt på utsidan, så att du kunde se aviseringar och annan grundläggande information utan att behöva öppna datorn.

ipad mini skal
Föreställ dig en ny version av Ipad Smart Cover, men med e-bläck som kan visa tid, meddelanden och widgets, samtidigt som Ipad skyddas under transport.

E-bläckskärmar kan också tillåta skapandet av intressanta tillbehör, särskilt när de är kopplade till något som Smart Connector-porten på Ipad, som kan överföra data och samtidigt försörja med ström. Föreställ dig till exempel ett smart skal för Ipad som inkluderade en e-bläckskärm, för att visa widgets, statusinformation och kanske till och med statiska skärmar från appar, som alla skulle vara synliga även i direkt solsken. Eller vad sägs om ett Iphone-fodral som inkluderade en e-bläckskärm på baksidan för statuswidgets?

E-bläck kommer förmodligen aldrig att ersätta den vanliga skärmtekniken. Världens oled och led/lcd-skärmar ger höga upplösningar och uppdateringsfrekvenser som inte går att slå. Men det finns många nischer där e-bläck kan fungera bra. Jag skulle älska att se Apple använda e-bläckets unika egenskaper på ett kreativt sätt.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt