Apple Pay är namnet på Apples digitala plånbok som finns integrerad i exempelvis Iphone och Apple Watch. Där kan du lägga till kort från en lång lista av banker som stöder tjänsten och sedan blippa mobilen eller klockan för att genomföra köp i butiker, restauranger och liknande.

Stor guide: Så funkar Apple Pay i Sverige – allt du behöver veta för att komma igång

I exempelvis Stockholm kan du blippa ditt betalkort för att köpa en enkelresa i kollektivtrafiken. Du slipper därmed ha med dig ett dedikerad SL-kort eller fippla med att läsa av en kod från deras egna app (det krånglar alltid om inte ljusstyrkan på skärmen är på max). Vill du slippa dra fram ditt fysiska betalkort kan du använda Apple Pay genom att blippa mobilen eller Apple Watch vid spärren. Du behöver autentisera köpet först precis som vanligt med Face ID eller liknande, men efter det kan du blippa mobilen eller klockan på samma sätt som du hade blippat SL-kortet eller ett betalkort.

Apple Pay har också ett expressläge just för kollektivtrafik, som låter dig betala för din resa utan att behöva väcka eller låsa upp enheten eller autentisera med Face ID, Touch ID eller lösenkoden. Enligt Apples lista fungerar Expressfunktionen för närvarande med Skånetrafikens stadsbussar.

Macworld frågade SL när de kan tänkas få stöd för expressläget och fick följande svar:

– Vi har för avsikt att introducera expressläge för Apple-enheter i samband med att vi avvecklar vår gamla Access-utrustningen under våren 2023. Vi har en löpande kontakt med Apple och har redan lanserat motsvarande tjänst för Samsung. Anledningen till att det dröjer är att den gamla Access-utrustningen har visats sig störa vissa Iphonemodeller, något som Apple är medvetna om.

Skärmdumpar från Iphone som visar hur man aktiverar Expressläget för kollektivtrafiken i Apple Pay.

Så här ställer du in expressläget i din Iphone:

  1. Öppna appen Inställningar.
  2. Tryck på Plånbok och Apple Pay.
  3. Tryck på Expresskollektivtrafikkort.
  4. Välj ett kollektivtrafik- eller annat betalkort och autentisera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.
Skärmdumpar från Iphone som visar hur man aktiverar Expressläget för kollektivtrafiken i sin Apple Watch.

Så här ställer du in expressläget i din Apple Watch:

  1. Öppna appen Apple Watch på din Iphone.
  2. Under fliken Min klocka trycker du på Plånbok och Apple Pay.
  3. Tryck på Expresskollektivtrafikkort.
  4. Välj ett kollektivtrafik- eller annat betalkort och autentisera på Apple Watch med din lösenkod.