Då och då kan det hända att du befinner dig någonstans där det inte finns något wifi-nät att ansluta till, men du behöver internet för något på datorn – eller bara föredrar att använda den större skärmen för att se en film eller något annat.

För sådana situationer har Iphone sedan länge en praktisk internetdelningsfunktion som innebär att andra enheter kan ansluta till telefonen och använda dess mobildata. Numera kan du ansluta på tre olika sätt – så här fungerar det.

Obs! Internetdelning måste aktiveras hos mobiloperatören. Även om det numera stöds av de flesta kan det förekomma att inställningen inte syns eller att det inte fungerar att aktivera den – då är det förmodligen operatörens fel.

Internetdelning

Vanlig internetdelning med wifi

Öppna Inställningar -> Internetdelning på den Iphone som ska dela sin mobildata. Aktivera Tillåt att andra ansluter och välj ett wifi-lösenord. Andra kan sedan leta efter och ansluta till din Iphone som en wifi-hotspot. En intressant detalj är att ditt nätverk bara syns när du har de här inställningarna framme eller när du visar Kontrollcenter och långtrycker på gruppen med flygplansläge och mobildata, där det också finns en knapp för internetdelning.

Familjedelning

Familjedelning

Nedanför wifi-inställningarna hittar du en undermeny för familjedelning. Det gäller de användare som har aktiverat familjedelning på Icloud. När du aktiverar funktionen kan du ställa in den för varje familjemedlem om din Iphone ska dela sitt internet automatiskt eller om de måste be om lov. I båda fallen kan familjemedlemmarna ansluta till din telefon, även om den vanliga internetdelningen är avstängd, så du behöver inte aktivera den bara för att dela med familjen.

Via kabel

Dela med din egen dator

Det tredje sättet att dela internet är direktkopplad till en dator. Aktivera Tillåt att andra ansluter i internetdelningsinställningarna och ansluta sedan till datorn med antingen bluetooth eller lightning-kabel till usb. Bluetooth krånglar ofta och ger en långsam anslutning, vi rekommenderar således usb. Då laddar du dessutom telefonen samtidigt, vilket är viktigt eftersom internetdelning drar en hel del ström. När du har anslutit med kabel ser du din telefon som en typ av nätverk i Systeminställningar -> Nätverk på Mac och nätverksinställningarna på Windows.

Tänk på att en dator normalt använder mycket mer data än en mobil, så var försiktig när du delar internet, det är lätt hänt att hela månadens datapott försvinner om du inte har obegränsad data.