Apple introducerade Carplay 2014 på motormässan i Genève och hade radat upp Volvo, Mercedes och Ferrari för lanseringen. Under flera år var det mest entusiaster och de som råkade äga en av de få bilarna med Carplay som använde det, men med åren har allt fler tillverkare hakat på och idag är det vanligt förekommande. Men hur fungerar det och vad är det bra för?

Vad är Carplay?

Carplay är ett system från Apple som ersätter en bils vanliga underhållningssystem med ett IOS-baserat gränssnitt. En ansluten Iphone förser systemet med data och internetanslutning, och du styr det med både inbyggda kontroller och din röst.

Hur ansluter jag till Carplay?

Det finns två sätt att ansluta din Iphone till Carplay: I moderna bilar och en del tredjeparts-stereo finns trådlös anslutning, i äldre modeller enbart anslutning med lightningkabel till en usb-kontakt. För trådlösa anslutningar får du kontrollera just din tillverkares instruktioner, eftersom de skiljer sig åt. Med kabel är det oftast bara att koppla in och vänta någon sekund.

När du har anslutit visas Carplay-gränssnittet på bilens skärm. Till vänster finns en kort lista med favoritappar och en hemknapp som alltid är synliga, till höger huvudfönstret, som kan visa en hemskärm med appikoner eller gränssnittet för en viss app.

Carplay

Vad kan jag göra med Carplay?

Med Carplay kan du navigera, lyssna på musik och göra annat som brukar gå att göra med underhållningssystem i bilar. Men också en del annat som inte brukar ingå, delvis med systemets inbyggda appar men också via tredjepartsappar.

De inbyggda apparna är: Telefon, Musik, Kartor, Kalender, Meddelanden, Ljudböcker, Podcaster (och News i de länder det finns). Kalender är det enda udda här, men innebär att den som till exempel ska befinna sig på olika platser för olika aktiviteter under dagen enkelt kan aktivera vägbeskrivningar eller bara se var nästa aktivitet äger rum från kalendern.

Styr med Siri

Hur styr jag Carplay?

Carplay kan styras på tre olika sätt:

Med Siri – säg vad du vill, så ordnar systemet resten. Tänk på att mikrofonen i bilen kanske inte är lika bra som den i Iphone och du kan behöva tala högre och tydligare för att bli förstådd.

Med pekskärm – idag har de flesta Carplay-kompatibla bilar och stereor en kapacitiv pekskärm som liknar en Iphone eller Ipad i pekkänslan. I en del äldre och billigare modeller är det istället en resistiv pekskärm med lägre precision. I båda fallen är det en stor skillnad mot IOS då systemet saknar multitouch. Du kan alltså inte ”nypa” för att zooma på kartan, till exempel. Istället finns alltid knappar för att zooma ut och in. Andra funktioner som hade krävt två eller tre fingrar har också alternativa lösningar.

Med fysiska reglage – många Carplay-system har rattar och knappar för att lättare styra olika aspekter av systemet utan att behöva lämna vägen med blicken. Ofta finns även rattkontroller för att till exempel byta låt och ändra volym.

Vilka bilar har stöd för Carplay?

Efter ett par tröga år i början har stödet för Carplay exploderat. Idag stöds det av de flesta tillverkare. Apple har en komplett lista över modeller, det är över 600 stycken från 70 märken. Många tillverkare har begränsat Carplay till premiummodeller eller som tillval.

Vad finns det för appar till Carplay?

Tredjepartsappar finns i sex kategorier: Navigation, ljud, meddelanden/röstsamtal, matbeställning, parkering samt

  • Navigatorappar, till exempel Google Maps, Tomtom och Waze.
  • Ljudappar – musik, ljudböcker, podcaster, internetradio. Här finns det många appar, till exempel Spotify.
  • Meddelanden/röstsamtal – appar som Whatsapp.
  • Matbeställning – appar du kan boka mat för hämtning eller boka bord med. Hittills finns nästan inga appar i denna kategori.
  • Parkering – appar för att hitta parkeringsplats och laddplatser för elbilar, betala för parkering, et cetera. Exempel på appar är Easypark och Plugshare.
  • Biltillverkarappar. Dessa gäller bara bilar med inbyggt Carplay och kan till exempel vara appar som styr andra funktioner i och visar info om bilen.
Anpassa hemskärmen

Hur ställer jag in vilka appar som ska synas på Carplay?

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Carplay på din Iphone och tryck på den bil du har anslutit till och vill göra inställningar för. Här finner du en inställning för huruvida Carplay ska aktiveras även när telefonen är låst, och den intetsägande undermenyn Anpassa, som i själva verket enbart är en lista över appar du vill inkludera. Tryck på minus- och plusknapparna för att ta bort respektive lägga till en app på Carplays hemskärm. Du kan också ändra ordning på apparna.

Installera Carplay-stereo själv

Kan jag skaffa Carplay till en äldre bil?

Ja det finns ett stort antal bilstereor från tredjepartstillverkare. Idag gör Alpine, Blaupunkt, Clarion, JVC, Kenwood, Pioneer och Sony Carplay-kompatibla stereor. Du behöver ofta en adapterkabel för just ditt bilmärke, och det säljs även särskilda adaptrar för rattkontroller och dabradio.

Guide: Så installerar du Apple Carplay i din bil