Macens operativsystem introducerades för 21 år sedan. Oavsett om du har använt Mac längre än så eller om du är ny, är Mac OS ett enormt operativsystem. Det finns funktioner som du antingen inte känner till eller har glömt bort och funktioner som du kan dra nytta av för att få saker gjorda.

Alla de här funktionerna finns i den senaste versionen av Mac OS Monterey.


Ordna om menyradens ikoner

Menyraden är ett bra sätt att snabbt nå ofta använda inställningar och funktioner. För att få ut det mesta av den kan du ändra ordning på ikonerna. För att flytta en ikon, håll ned kommandoknappen, klicka och dra sedan ikonen dit du vill.

Några ikoner går inte att flytta, till exempel datum, tid, Siri och Kontrollcenter. Alla ikoner till vänster om dessa går att ändra.

Mac OS
Du kan flytta placeringen på de flesta ikonerna i menyraden.

Anpassa (och hitta) musmarkören

Den vit-svarta musmarkören är en välbekant syn. Du kan faktiskt ge den en personlig prägel i menyn Hjälpmedel. I avsnittet Bildskärm finns inställningar för Pekare, som ändrar utseendet. Du kan göra den större, ändra konturer och färg.
Och här är ett bonustips: På fliken Pekare hittar du en kryssruta för Skaka muspekaren för att hitta den. Slå på den och du kommer att kunna se markören förstoras när du rör den snabbt fram och tillbaka.


Ordna dina fönster

En av de främsta anledningarna till att användare föredrar att arbeta på en Mac istället för en Ipad eller Iphone är att Mac OS är gjort för multitasking och att arbeta med flera appar samtidigt. Till exempel skriver jag detta i Apple Pages medan jag hoppar över till Pixelmator Pro för att redigera skärmdumpar.

Jag har en enda skärm på min Mac och jag använder funktionen Placera fönstret kant i kant… så att jag kan se båda apparna. Placera fönstret kant i kant… är tillgängligt i alla Mac-appar. För att aktivera det i appen du använder, gå till Fönster i menyraden och välj Placera fönstret kant i kant till vänster (eller höger) på skärmen.

Mac OS
Placera fönster-menyn i Mac OS.

Appen du är i kommer att flyttas åt sidan, medan den andra sidan visar de andra tillgängliga appfönstren. Klicka på ett av dessa fönster och det kommer att fylla den sidan av skärmen (om en app som körs inte har ett öppet fönster visas det inte. Appen måste ha en fil eller ett fönster öppet.) För att avsluta vyn, tryck på esc-tangenten.

Ändra undertexter

Min hörsel är inte vad den brukade vara. Jag ser också på fler internationella serier än någonsin tidigare. Jag använder således undertexter och kan då njuta av programmet utan att oroa mig för att inte förstå vad någon säger. Men Apple TV-appens standardtext är lite för påträngande för min smak.

Du ändrar inte undertexterna i tv-appens inställningar utan i Systeminställningar > Hjälpmedel. I det vänstra fönstret skrollar du till avsnittet Hörsel och klickar på Textning. Apple har fyra undertextstilar du kan välja mellan. Eller så kan du klicka på ”+” och skapa din egen stil.

Mac OS
Du kan anpassa bildtexter som visas i TV-appen och andra Apple-appar.

Observera att textstilen som ställs in här endast påverkar Apples appar. Om du till exempel tittar på en Youtube-video, får du hålla tillgodo med vad Youtube erbjuder.

Skapa och anpassa memojis

Memojis ses mest som en Iphone/Ipad-grej. Även om de är mer funktionella (och roliga) på dessa enheter, kan du fortfarande skapa dem i Mac OS. Så här gör du.

Öppna Systeminställningar. Ditt konto bör vara högst upp i fönstret Systeminställningar. Om du flyttar markören över din profilbild ser du texten "ändra" visas. Klicka på den.

I fönstret som visas finns en lista med olika profilbildsalternativ till vänster. Välj Memoji.

Din tillgängliga memoji visas till höger. Om du redan har en Memoji och du vill ändra den, markera den och klicka på knappen Redigera. För att skapa en ny Memoji, klicka på "+"-knappen.

Du kommer att se en uppsättning egenskaper som går att ändra, från hud till kläder. Gå igenom var och en och gör dina val.

Klicka på Spara när du är klar.

Mac OS
Skapa en Memoji på Mac.

Efter att ha skapat en Memoji kan du också ställa in ett Uttryck. Om du vill ställa in Memoji som din Macs användarprofilbild, välj den så att den visas i det nedre vänstra hörnet. Klicka på Spara.

Om du använder Icloud och dina enheter är på samma konto, kommer din Memoji att överföras till dina andra enheter.

Kopiera text i ett foto

I Mac OS Monterey introducerades Live Text, möjligheten att markera och kopiera vilken text som helst i en bild. Om du till exempel tar en bild av en skylt kan du öppna bilden i appen Förhandsgranskning, flytta pekaren över orden i skylten och pekaren ändras till textmarkeringsverktyget. Du kan sedan markera texten, kopiera den och klistra in den i ett textdokument. Du kan lära dig mer om hur Live Text fungerar i vår översiktsartikel.


Live Text låter dig markera text och kopiera den från en bild.

Slå på Iclouds reläservice

Apple skapade Icloud Privat reläservice för att bevara din integritet när du surfar på webben. När du använder Safari krypteras data som skickas, sedan färdas den genom två avlyssningsreläer – noder på internet som data färdas genom – för att hjälpa till att dölja din plats, ip-adress och surfaktivitet, detta för att förhindra att en profil om dig skapas. En av noderna är hos en tredjepartstjänst för att förhindra att Apple känner till användarens information. Det är inte en riktigt vpn-tjänst, men det är ett bra verktyg för integritet. Du kan läsa mer om vpn-tjänster här.

För att aktivera Iclouds reläservice, gå till Systeminställningar och klicka på ditt Apple-id. I listan till höger letar du efter Privat reläservice (beta), kryssar i rutan och klickar på knappen Alternativ. Det finns också en ip-adressinställning som du kan ändra.

Mac OS
Iclouds privata reläservice.

Iclouds reläservice är fortfarande en betafunktion, vilket betyder att den fungerar, men har fortfarande några uppenbara buggar. Apple kan dessutom göra stora förändringar i hur det fungerar. Tjänsten kräver ett Icloud+-abonnemang, vilket kostar så lite som nio kronor i månaden för 50 gigabyte.

Lägg till tillägg i den kontextuella menyn

Mac OS kontextuella meny, som finns tillgänglig genom att högerklicka, kontrollklicka eller knacka med två fingrar på styrplattan är utmärkt, eftersom den kan låta dig utföra vissa uppgifter omedelbart och på så vis spara några steg. Det är dock inte bara systemfunktioner – när du installerar en app lägger den ofta till funktioner i menyn.

Du kan se app-relaterade åtgärder längst ned i menyn som dyker upp, eller när du högerklickar på en fil och väljer Snabbåtgärder visas en lista med apprelaterade uppgifter. När en app lägger till den här typen av funktionalitet skapar den ett tillägg i Mac OS. Men ibland finns det objekt i menyn som du aldrig använder, eller kanske du inte vet om att det finns tillgängliga funktioner som du kan använda.

För att hantera den kontextuella menyn, gå till Systeminställningar och öppna Tillägg. För att specifikt hantera avsnittet Snabbåtgärder, gå till avsnittet Finder. I den vänstra rutan kan du lägga till eller ta bort uppgifter. Till exempel, i avsnittet Dela kan du lägga till appar på Dela-menyn.

Anpassa Touch Bar

Om du använder en MacBook Pro med en Touch Bar kan du anpassa Touch Bar-funktionerna.
Gå till Systeminställningar > Tillägg.
Välj Touch Bar i den vänstra kolumnen.
Klicka på knappen Anpassa.
En ny skärm kommer att visas med ett urval av knappar längst ned på skärmen. Det här är uppsättningen Touch Bar-knappar som visas när den är hopfälld.
För att lägga till en knapp, klicka och dra knappen till botten av skärmen. Touch Bar kommer att visa den nya knappen.
För att ta bort en knapp, flytta markören till botten av skärmen tills en knapp är markerad, flytta sedan till vänster eller höger för att välja den knapp du vill ta bort. Klicka och dra sedan uppåt på skärmen och knappen ska visas med en ”Ta bort från Touch Bar”-tagg.

För att anpassa Touch Bar när den expanderas, följ stegen ovan.

Radera allt innehåll och alla inställningar

Vi stöter alla på problem med vår Mac som kan behöva en fabriksåterställning. Om du använder en Apple Silicon Mac eller en Intel Mac med ett T2 säkerhetschip och kör Mac OS Monterey, finns det ett snabbt sätt att radera din Macs inställningar, data och appar samtidigt som du behåller det installerade operativsystemet. Den här funktionen raderar inte din Mac fullständigt, bara dina personliga filer.

Öppna Systeminställningar (Apple-menyn > Systeminställningar) och sedan med fönstret Systeminställningar aktivt, gå till menyraden (högst upp på skärmen) och klicka på menyn Systeminställningar. Under Om systeminställningar finns ett nytt objekt som heter Radera allt innehåll och alla inställningar. Det fungerar precis som det gör på Iphone och Ipad: välj det när du vill radera alla dina personliga filer, utan att radera operativsystemet.

Mac OS
Radera din användardata omedelbart.

Du måste ange ett administratörslösenord och du måste gå igenom stegen i Raderingsassisten. Mac-datorn startar om och tar dig genom installationsprocessen. Om du inte vill ställa in din Mac, tryck och håll ned strömknappen för att stänga av den.

Översättning och bearbetning av Petter Ahrnstedt