En del användare av Apples nya Macar med M1-chipp har drabbats av problem med Icloud Drives synkronisering av filer. För vissa fungerar det inte alls, eller bara åt ena hållet (nya filer skapade på datorn synkas inte upp till molnet men filer skapade på andra enheter kommer ner, eller tvärt om). För andra är det tillfälliga fel som kan åtgärdas med en omstart men snart kommer tillbaka.

Om du är drabbad är du alltså inte ensam, och oavsett hur felet ter sig har vi en potentiell lösning tack vare ett inlägg på frågor-och-svarssajten Stack Exchange.

Felet har med programmet bird att göra. Det är ansvarigt för själva synkroniseringen och körs som en bakgrundsprocess av ditt användarkonto (varje inloggad användare har en egen bird-process). En tillfällig lösning som funkar för en del användare är att helt enkelt avsluta den och vänta på att den startar av sig självt igen. Det gör du med Terminal-kommandot:

killall bird

Om det inte hjälper eller om felet kommer tillbaka efter en stund kan du prova följande från Stack Exchange-användaren Andrew Swift. Det börjar med tre sammanlänkade kommandon du kör i Terminal:

killall bird && cd ~/Library/Application\ Support && mv CloudDocs CloudDocs_backup

Det här stänger av bird-processen, öppnar mappen Application Support i ditt användarkontos biblioteksmapp och döper sedan om den mapp där Icloud Drive placerar alla synkade filer och annat som har med synkningsprocessen att göra.

Terminalkommandona

Genom att döpa om den ser bird-processen inte längre mappen och kommer därför skapa en ny tom mapp, till vilken den börjar synka alla filer igen. Om du har Icloud Drive inställt på att inte optimera lagring utan behålla lokala kopior av alla filer kan det alltså ta en rejäl stund att synka allt igen.

Om det fungerar och allt ligger på plats som det ska när om-synkningen är klar kan du avsluta med att radera den gamla omdöpta mappen:

cd ~/Library/Application\ Support && rm -rf CloudDocs_backup

Går något snett kan du återställa den gamla mappen:

cd ~/Library/Application\ Support && rm -rf CloudDocs && mv CloudDocs_backup CloudDocs

Det här tar bort den nya CloudDocs-mappen och ger tillbaka det namnet till den omdöpta mappen.

Problemen med Icloud Drive-synk kan även uppstå på gamla Intel-Macar men av rapporter på Apples supportforum att döma är det vanligare på de nya M1-maskinerna.

Obs! MacWorld tar inget ansvar för dina filer – du bör alltid säkerhetskopiera Macen och även om inget av de kommandon vi visar här ska kunna göra att du förlorar filer kan vi inte garantera något 100 procent.