Testad produkt: Digital Life AV202-B
Pris: Kostar 240 kronor hos Amazon Sverige

När oljan brann och dinosaurierna fortfarande härskade jorden, för cirka 20 år sedan, kostade ett externt ljudkort för Mac lika mycket som ett mindre lands statsbudget. För att inte tala om vad en Mac kostade! Men tiderna, liksom Mac-datorerna, förändras. Idag går det att köpa ett externt usb-ljudkort till din Mac för några hundralappar. Vilket är precis vad vi gjort.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett litet externt ljudkort som kopplas in via usb-a till din Mac. Inga drivrutiner eller liknande behövs och det är sjukt enkelt att använda. Ljudkvaliteten är helt okej. Det enda som saknas är möjligheten att kunna ställa in ljudkortet på en mer detaljerad nivå.

Positivt

  • Enkelt att använda
  • Priset
  • Smidigt format

Negativt

  • Möjlighet att kontrollera ljudkortet
  • Saknar usb-c

Digital Life AV202-B är ett smidigt litet ljudkort som kopplas in via usb till din Mac. Det konverterar sedan analog musik/ljud till digitalt format. Själva enheten är en svart, rektangulär historia i plast. Ur den går dels själva usb-a-kontakten som kopplas till datorn, dels två stycken rca-uttag (honor) plus en hederlig 3,5 millimeters hörlurssladd.

Att tala om installation är att ta i. Digital Life AV202-B är verkligen plug and play. Väl inkopplad dyker den upp som ett inspelningsalternativ i de flesta av Apples egna ljudprogram, som Quicktime eller Garageband.

Så hur går du tillväga? Säg att du rent hypotetiskt har ett gammalt kassettband med några spännande bootleg-inspelningar från den där kräftskivan du var på 1980, den där som Thomas Ledin dök upp på och tog fram gitarren, fick tok-feeling och tolkade Ry Cooder tills alla gick hem. Leta då fram en gammal kassettbandspelare, koppla sedan in 3,5 millimeters pluggen i densamma, tryck på spela in programmet du använder på datorn, exempelvis Quicktime, tryck ned playknappen på din gamla Walkman eller vad det kan vara, starta musiken och sedan är det bara att vänta tills låten är klar. Kan inte bli enklare.

Konvertera analogt till digitalt
Digital Life AV202-B är smidig och enkel att använda.

Digital Life AV202-B fungerar oavsett om det är en Ipod, en gammal Walkman, vinylspelare eller en rullbandspelare. Det enda kravet för att det ska fungera är att källmaterialet kan kopplas in via rca- eller 3,5 millimeterskontakt. I programmet som du använder för inspelningen kan du sedan välja ett lämpligt digitalt format.

Om du vill ha möjlighet att redigera ljudet rekommenderar tillverkaren Audacity, ett gratisprogram som låter dig tvätta bort knastret från en repig vinylplatta, tweaka diskant och bas samt mycket annat. AV202-B dyker upp i Audacity till höger om Core Audio, där ändrar du till USB PnP Audio Device. Föredrar du att använda Quicktime går det lika bra, men det har inte alls samma redigeringsmöjligheter.

Konvertera analogt till digitalt
Digital Life AV202-B dyker upp i Quicktime som inspelningsalternativ (USB PnP Audio Device).

Det enda vi har att gnälla på är att det inte finns något sätt att kontrollera hårdvaran. Å andra sidan finns det gott om gratisprogram, varav Audacity är ett av dem, som låter dig mixtra med ljudet i efterhand. Ska vi vara ännu petigare saknar vi den ännu äldre din-kontakten, som skivspelare från 1970-talet använde. Men då är vi riktigt petiga. Är du en vanlig användare som inte behöver ställa in allt på molekylär nivå och vill kunna konvertera dina gamla kassettband eller vad det kan vara, då fungerar Digital Life AV202-B alldeles utmärkt. Ljudet som spelas in låter faktiskt…helt okej.

Fakta

Namn: Digital Life AV202-B
Anslutningar: 2 x rca, 1 x 3,5 mm, usb-a
Pris: Kostar 240 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5