Imovie har funnits på Iphone och Ipad sedan 2010. Version 2 släpptes 2013 med nytt gränssnitt och under åren har nya funktioner tillkommit med jämna mellanrum. Nu har Apple lanserat version 3.0 och även om appen känns bekant har den flera stora nyheter som kan göra stor skillnad för vanliga användare.

När du påbörjar ett nytt projekt kan du numera välja mellan tre sorter:

  • Magisk film – ett nytt supersnabbt sätt att låta ai hjälpa dig att sätta ihop utvalda klipp.
  • Storyboard – ett slags mallar för olika typer av filmer som hjälper dig välja klipp och redigera ihop dem för ändamålet. Den gamla trailers-funktionen har blivit en av dessa mallar.
  • Film – ett klassiskt Imovie-projekt med tidslinje och de gamla vanliga verktygen som ger komplett kontroll – men också ansvar – över hur klipp väljs ut och sätts ihop till en färdig film.

Magisk film

Det har aldrig varit enklare att förvandla flera videoklipp till en film du kan dela med nära och kära. Magisk film-funktionen är en gudagåva till alla som gärna skulle dela fler och mer producerade filmer, som släkt och vänner kan uppskatta, men som sällan orkar ta sig för att göra något åt det.

Magisk film

För att skapa en film med Magisk film börjar du med att trycka på Starta nytt projekt och sedan på Magisk film.

I första steget väljer du ut ett gäng klipp du vill ha med i filmen från biblioteket. Du kan även välja stillbilder – Imovie gör automatiskt Ken Burns-klipp.

Färdig film förhandsvisning

När du har valt färdigt genererar appen en färdig video som du kan förhandsvisa genom att trycka på playknappen.

Stilinställningar

Nu kan du gå in och göra ändringar i filmen. Tryck på magisk film-knappen längst upp, till vänster om Dela-knappen. Här hittar du inställningar för stil på titeltexten, val av musik och möjligheten att lägga på ett filter på hela filmen.

Redigera

I listan över ingående klipp kan du trycka på pennikonen till höger om ett klipp och sedan på Ändra klipp för att öppna den traditionella tidslinjen och redigera exempelvis längden på klippet. Här kan du även lägga till ytterligare klipp och stillbilder, eller ta bort klipp du inte längre vill ha med. För att ändra titeltexten öppnar du det inledande klippet för redigering och trycker på själva texten.

Storyboard

Storyboard-funktionen liknar som sagt den gamla funktionen Trailers. Trailer ingår nu som en av de filmtyper du kan välja. Andra genrer är bland annat Matlagning, En dag i livet, Så här fungerar det och Firande.

Storyboard

Börja med att skapa nytt projekt och välj Storyboard. Välj en mall från listan och gör eventuella ändringar av musik, titelstil och filter (du kan ändra i efterhand precis som ovan).

Imovie skapar projektet och du möts av en lista över tilltänkta ingående klipp, med namn på klippet och en förhandsvisning som visar vad som avses. Tanken är att du sedan kan spela in eller välja klipp som passar för varje sekvens i filmen, ungefär som att Imovie är regissör och klippare medan du själv blir kamerman och producent.

Nu är det bara att börja filma och dela. Lycka till!